VSTV BiH
0

"Naplata potraživanja komunalne privrede i RTV takse veliki teret za sudstvo"

FENA
Tužilaštvo BiH
Tužilaštvo BiH
Broj izvršnih predmeta vezanih za naplatu potraživanja komunalne privrede i RTV takse predstavlja veliki teret za pravosudni sistem. Naime, od dva miliona neriješenih predmeta u sudovima, više od milion i po su predmeti te vrste.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTVBiH), zahvaljujući finansijskoj podršci Kraljevine Norveške, u protekle tri godine uložilo je velike napore da bi se zajedno sa svim zainteresiranim stranama pronašla sistemska rješenja za otklanjanje tog problema.

S tim ciljem, VSTVBiH je formirao dvije radne grupe čiji je rad u međuvremenu uspješno okončan.

Prva, Radna grupa za rješavanje pitanja komunalnih predmeta, uključila je pored članova pravosudne zajednice i predstavnike entitetskih ministarstava pravde, komunalne privrede, javnih RTV servisa i udruženja potrošača kao i relevantnih državnih agencija (Institucije ombudsmana za zaštitu potrošača BiH i Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH).

"Članovi Radne grupe identificirali su glavne pretpostavke za smanjenje broja predmeta koji pristižu u sudove, kao i neophodne vanjske uvjete koji bi omogućili sudovima veću efikasnost.

Preporuke za dopunu zakona o komunalnim djelatnostima imaju za glavni cilj osigurati da za naplatu svih komunalnih potraživanja na lokalnom nivou bude zadužen samo jedan subjekt", kaže se u saopćenju VSTVBiH.

Time bi građani dobivali samo jednu uplatnicu, a otvorila bi se mogućnost uvođenja politike određenih povlastica za redovne platiše svih usluga.

Drugi krucijalni faktor za efikasno i brzo izvršenje bilo bi osiguranje pristupa tačnim podacima o dužnicima.

Preporuke za automatizaciju i elektronsku obradu komunalnih predmeta u sudovima koje je usvojilo Vijeće, rezultirale su bitnim aktivnostima u bh. pravosuđu radi radikalne izmjene i poboljšanja načina rada na tim predmetima.

Općinski sud u Sarajevu skenirao je, zahvaljujući sistemu KODIFEL, sve neriješene komunalne predmete, te je uveden automatski način rada na komunalnim predmetima, što je rezultiralo da se u 2010. godini, prvi put nakon niz godina broj neriješenih komunalnih predmeta u tom sudu smanjio za više od 108.000 predmeta.

VSTVBiH je u navedenom periodu pokrenuo razvoj sistema za obradu komunalnih predmeta (SOKOP) koji omogućava elektronsku komunikaciju između tražioca izvršenja i suda, odnosno omogućava da se prijedlozi za izvršenje komunalnih preduzeća podnose sudu elektronski.

Obrada tih predmeta radikalno je izmijenjena na način da omogućava grupno procesuiranje i racionalizaciju radnog procesa.

Nakon prve pilot faze u Općinskom sudu u Zenici i Osnovnom sudu u Doboju, primjena sistema će u narednom periodu biti proširena na još devet prvostepenih sudova što će omogućiti brže rješavanje predmeta, posebno nakon unosa svih neriješenih predmeta u sistem.

"Pored navedenog, za efikasno rješavanje komunalnih predmeta potrebno je unaprijediti i zakonski okvir", ističe se u saopćenju.

Druga radna grupa osnovana radi pronalaženja sistemskih rješenja za otklanjanje spomenutog problema je Radna grupa za unapređenje izvršnog postupka.

U njenom radu sudjelovali su, osim sudija i stručnih saradnika, i predstavnici entitetskih notarskih i advokatskih komora, kao i udruženja banaka BiH.

Ova grupa pripremila je prijedlog izmjena Zakona o izvršnom postupku koji bi u velikoj mjeri trebalo da utječe na unapređenje i efikasnije vođenje izvršnog postupka, kao i nacrte pravilnika radi unapređenja položaja i uloge sudskih izvršitelja u sudovima.

VSTVBiH zahvaljujući finansijskoj podršci Kraljevine Norveške, te u okviru instrumenta pretpristupne pomoći Evropske unije "Podrška pravosuđu Bosne i Hercegovine" - IPA 2009, aktivno radi i na poboljšanju tehničkih kapaciteta sudskih izvršitelja u bh. sudovima putem dodjele vozila za određeni broj sudova, zatim na postupcima adaptacije prostora u sudovima za smještaj predmeta oduzetih u izvršnom postupku te daljnjoj edukaciji sudskih izvršitelja.

"Međutim, potrebno je posebno naglasiti da, i pored dugogodišnjih napora koje VSTVBiH ulaže, nezamjenjivu ulogu u procesu rješavanja tog problema imaju i izvršne i zakonodavne vlasti u BiH.

Vijeće je spomenute prijedloge za izmjene i dopune zakonskog okvira uputilo izvršnim vlastima u entitetima, kantonima i Brčko Distriktu BiH, međutim, pokretanje procedure usvajanja istih je u nadležnosti njihovih ministarstava", navodi se.

Pored izmjene zakonske regulative, od krucijalnog značaja su i uvjeti za rad koje treba da osiguraju izvršne i zakonodavne vlasti.

"To se posebno odnosi na osiguranje potrebnog broja sudskih izvršitelja u sudovima. Imajući u vidu neophodnost suradnje između sva tri nivoa vlasti pri rješavanju tih problema, a u okviru realizacije Strategije za reformu sektora pravde, VSTVBiH će predložiti zajednički sastanak s nadležnim izvršnim vlastima radi donošenja zajedničke odluke o daljnjim koracima koje je potrebno poduzeti o pitanju rješavanja zaostalih komunalnih predmeta", ističe se u saopćenju.