{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Napetosti u BiH prijete evropskoj stabilnosti"

F
3.2.2010. u 19:08
0
16
"Napetosti u BiH prijete evropskoj stabilnosti"
0
"Napetosti u BiH prijete evropskoj stabilnosti"
Foto: AFP/Getty Images/File
Američki nacionalni obavještajni direktor Dennis Blair upozorio je u utorak, u pisanom izvještaju Kongresu, da su etničke napetosti u Bosni i Hercegovini najveći izazov za održavanje stabilnosti u Evropi, izvještava u srijedu američki tisak.
Dennis Blair, koji nadzire rad 16 američkih obavještajnih agencija, naveo je u pisanom dijelu svjedočenja senatskom Odboru za obavještajne službe da je netrpeljivost među Srbima, Bošnjacima i Hrvatima u BiH u porastu te da učvršćivanje njihovih odvojenih programa prijeti stabilnosti te krhke države.

Blair je upozorio da bosanski Srbi vraćaju natrag neke od promjena uključenih u Dejtonski sporazum, tražeći više autonomije za svoju mini državu.

To, po Blairu "doprinosi rastu međuetničkih napetosti". Istodobno, Bošnjaci i Hrvati žele da se ukinu podjele u BiH, kako bi mogla napredovati prema članstvu u Evropskoj uniji, rekao je Blair.

"Iako se rašireno nasilje i formalni raspad države ne čine neizbježnima, etnički programi i dalje dominiraju u političkom procesu, a reforme su zastale zbog nesuglasica između triju glavnih etničkih skupina", rekao je Blair.

Kosovo, gdje odnosi srpske manjine i albanske većine ostaju napeti oko još uvijek podijeljenog sjevernog sektora, također zahtijeva stalnu američku i evropsku pozornost kako bi se održala stabilnost, ocijenio je Blair, prenosi Hina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: