Postavljeni plakati
40

Napeto u Tuzli uoči festivala Merlinka, mogući protesti ispred Ateljea Ismet Mujezinović

Piše: A. K.
(Foto: D. Z./Klix.ba)
Peti po redu Međunarodni festival queer filma i umjetnosti Merlinka sutra počinje u Tuzli, a uoči otvorenja manifestacije na nekoliko lokacija u ovom gradu postavljeni su plakati kojim se građani pozivaju na mirni protest ispred Ateljea Ismet Mujezinović.

Svečano otvorenje Merlinke bit će upriličeno sutra u 19 sati u Ateljeu Ismet Mujezinović u Tuzli, a nepoznati pojedinac ili grupa njih postavila je plakate na nekoliko lokacija u ovom gradu putem kojih se građani pozivaju na mirni protest u 18 sati.

"Pozivaju se savjesni građani Tuzle na mirni protest ispred Ateljea Ismet Mujezinović prekoputa Katoličkog školskog centra 15. marta 2019. - petak u 18:00 sati radi sprečavanja otvaranja i održavanja nakaradnog i nemoralnog 'Queer Festa'. Ne dozvolimo da naša djeca budu žrtve", navedeno je na plakatu.

Plakati su uglavnom postavljeni na mjestima na kojima se nalazi promotivni materijal koji najavljuje održavanje Međunarodnog festivala queer filma i umjetnosti Merlinka u Tuzli koji organizira Tuzlanski otvoreni centar.

Također, na društvenoj mreži Facebook kreirana je grupa kojom se poziva na spomenuti protest.

"Bilo kakav pritisak na slobodu okupljanja i uznemiravanje bilo koje grupe građana, pa tako i LGBTI osoba u ovom slučaju je narušavanje demokratskih principa i zakona Tuzlanskog kantona i države Bosne i Hercegovine. U tom pravcu očekujemo adekvatnu reakciju institucija. Merlinka je festival umjetnosti i kulture koji promoviše ljudska prava, ravnopravnost i solidarnost i nadamo se da će što veći broj građana i građanki doći da nas podrži", rekla je za Klix.ba izvršna direktorica Tuzlanskog otvorenog centra Dajana Bakić.

Kako Klix.ba saznaje, zbog napete situacije u Ateljeu Ismet Mujezinović u Tuzli bit će prisutan veći broj zaštitara i pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUPTK). Oni će biti zaduženi za sigurnost učesnika festivala.