Javna debata
0

Napadi na novinare u BiH - strategije preživljavanja

Sarajevo-x.com
Bakir Hadžiomerović
Bakir Hadžiomerović
Odakle dolaze pritisci na novinare, kako se oni sami sa njima nose? Da li nam napadi na novinare tokom protekle godine ukazuju na sve jaču autoritarnost vlasti i krhkost građanskog društva u BiH? Kako izgleda baviti se novinarstvom uz prijetnje, pritiske, napade? Šta država mora da učini kako bi zaštitila novinare? Kako 'probuditi' apatičnu javnost? Kakva su iskustva regije po ovom pitanju?

Mediacentar Sarajevo poziva zainteresovane da o ovim, i mnogim drugim pitanjima, razgovaraju sa gostima – Veranom Matićem, predsjednikom Upravnog odbora 'B92' iz Beograda; Bakirom Hadžiomerovićem, novinarom i urednikom informativne emisije '60 minuta' (FTV); Borkom Rudić, generalnom tajnicom Udruženja BH novinari i Linije za pomoć novinarima – Free Media Help Line.

Prema podacima Linije za pomoć novinarima – Free Media Help Line tokom protekle godine broj prijavljenih slučajeva pritisaka, prijetnji, fizičkih napada na novinare u Bosni i Hercegovini je udvostručen u odnosu na prethodne. Psovke, izbacivanja iz kancelarija uz fizičku silu, policijska pratnja zbog ugrožene sigurnosti, te javne prozivke dio su novinarske svakodnevnice u BiH. Situacija u regiji nije ništa bolja – trebalo je punih 15 godina da zvanične vlasti u Srbiji priznaju da Dada Vujasinović, novinarka Duge koja je pronađena mrtva 1992. godine, nije počinila samoubistvo. Počinioc(i) su nepoznati, kao i u slučaju ubistva novinara i urednika Slavka Ćuruvije u Beogradu 1999. godine.

Moderator debate je Boro Kontić, direktor Mediacentra Sarajevo.

Javna debata održat će se u Mediacentru, Kolodvorska 3, u utorak, 27.01.2009. godine sa početkom u 19.00 sati, saopšteno je.