OHR
0

'Napadi na novinare su zabrinjavajući'

FENA
OHR osudio je još jedan napad na nevladinu organizaciju i televizijsku ekipu magazina "60 minuta" Federalne televizije (FTV).
  • Svako nasilje i napadi na novinare i nevladine organizacije su neprihvatljivi i ne može ih se tolerisati u jednom demokratskom društvu, ističe se u saopćenju OHR-a.

OHR je u stalnom kontaktu s EUPM-om i pomno prati situaciju.

  • Današnji napad dio je veoma zabrinjavajućeg trenda. Izražavajući zabrinutost za slobodu medija u BiH, vršilac dužnosti visokog predstavnika Raffi Gregorian i šef Misije OSCE-a Gary Robbins obratili su se pismom OSCE-ovom predstavniku za slobodu medija, Miklosu Harasztiju. Oni su od Harasztija zatražili da napravi procjenu situacije u oblasti medija u cijeloj BiH budući da je u 2008. godini bilo 56 dokumentovanih slučajeva kršenja prava novinara i medijskih sloboda, što predstavlja povećanje od 100 posto u poređenju sa 2007. godinom. Od ukupnog broja, u 25 slučajeva bilo je riječi o fizičkim napadima, prijetnjama i čak prijetnjama smrću, a mete su često bili konkretni mediji i institucije: BHRT, emisija "60 minuta" FTV, Javna radio-televizija Federacije BiH i Regulaciona agencija za komunikacije, navodi se u saopćenju OHR-a.