Ljekari ogorčeni
373

Napadi na medicinske radnike na radnom mjestu - prekršaji ili krivična djela?

Dž. L.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon što je otac bolesnog djeteta pištoljem prijetio šefu Klinike za pedijatriju Kliničkog univerziteta u Sarajevu, doktoru Edi Hasanbegoviću, potpredsjenik kantonalnog Sindikata doktore medicine i stomatologije Hasan Tanović naglašava potrebu da se ovakvi napadi okarakteriziraju kao krivična djela.
Naime, Sindikat doktora medicine i stomatologije prije dvije godine uputio je u parlamentarnu proceduru zahtjev da se izmijeni Krivični zakon FBiH u smislu da se napad na ljekara na radnom mjestu smatra napadom na službenu osobu. Zahtjev je ostao u proceduri i nikad ništa nije promijenjeno.

"To nije prekršaj već krivično djelo i to je jedini način kako da postupamo u ovim slučajevima. Jednom konačno moramo riješiti ovj problem. Ovaj slučaj samo je jedan u moru drugih. Kod nas je prije nekoliko dana šefici ginekologije prijećeno pištoljem da porodi ženu na carski rez. Stalno trpimo grozne pritiske koji su nepodnošljivi, i doktori i kompletno medicinsko osoblje. Prijete nam, psuju, lupaju vratima i iznova je tako. Dok se nešto ne riješi, ljudi se neće sami opametiti. Jedini način da se tome stane u kraj jeste da se napadi na medicinsko osoblje na radnom mjestu smatraju krivičnim djelima", ističe Tanović.

Slijedom nemilih događaja kojima su medicinski radnici svakodnevno izloženi, početkom ove godine i Ljekarska komora Hercegovačko-neretvanskog kantona tražila je od Parlamenta Federacije BiH da ljekari dobiju status službene osobe.

"Možemo postavljati mnogo pitanja i analizirati tu situaciju, ali to su stvari koje se ne smiju raditi jer se time ohrabruju drugi da čine slične stvari, pa i gore. Mislim da generalno naše kompletno društvo treba zauzeti jedinstven stav kada je rijč o takvim slučajevima", ističe Tanović.

U skladu s dosadašnjim propisima službena osoba je izabrani ili imenovani dužnosnik ili druga službena osoba u tijelima zakonodavne, izvršne i sudske vlasti i u drugim tijelima uprave i službama za upravu Federacije, kantona, gradova i općina.

Prijetnje, neugodne situaicje, verbalni i fizički napadi na ljekare problem su cijele regije,. Crnogorski ljekari također su nedavno tražili da se u Krivični zakon Crne Gore napad na ljekare uvrsti kao krivično djelo.

Zdravstveni radici u BiH do sada su nekoliko puta protestovali zbog učestalih napada na doktore. Inače, prema prošlogodišnjem prijedlogu zakonskih izmjena Sindikata doktora medicine i stomatologije , doktori bi dok su na radnom mjestu trebali imati status službene osobe te da se svaki napad na njih, bilo verbalno ili fizički, tretira kao krivično djelo, što bi omogućilo krivcima da prođu nekažnjeno.