Sarajevo
0

Napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti

FENA
Dvojica policijskih službenika, pripadnika auto-patrole PS Stari grad u ponedjeljak su oko 15.50 sati iz službenog vozila u ulici Safvet bega Bašagića - općina Stari Grad na trotoaru ispred poslovnice BH Telekom uočili nepravilno zaustavljeno vozilo "lada niva" reg. broja 671-K-676.

Obzirom da je vozilo ometalo prolaz vozila, policajci su vozaču navedenog vozila koji se nalazio za upravljačem zvučnim signalom i pokretom ruke izdali upozorenje i nalog da ukloni vozilo.

Vozač se oglušio o jasno izdat nalog policajaca, otvorio vrata vozila i glasno rekao da neće da skloni vozilo.

Službenici policije prišli su navedenom vozilu i pokušali identificirati i kontrolirati vozača koji je odbio policajcima dati na uvid identifikacioni dokument.

Vozač se odmah potom pokušao udaljiti s lica mjesta vožnjom unazad. Pri tom je otvorenim lijevim vratima gurnuo jednog od policajaca jasno mu zaprijetivši da će ga zgaziti.

Vozač je prema policajcima uputio više psovki i prednjom lijevom stranom vozila udario policijskog službenika koji je od jačine udarca pao na kolovoz.

Drugi policajac je rukom uhvatio vozača za lijevu ruku s namjerom da spriječi dalje kretanje vozila. Na to ga je vozač pesnicom desne ruke udario u glavu.

Kad su spriječili aktivni otpor vozača, policajci su radio vezom pozvali pomoć iz matične policijske stanice i odmah je upućena još jedna policijska patrola.

Utvrđeno je da se radi o R.I., alijas R.H., rođen 1972. godine iz Sarajeva. On je, u pratnji supruge, pristupio u službene prostorije. O tom događaju informiran je tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu. On je izjavio da se u opisanim radnjama pomenute osobe stiču obilježja krivičnog djela napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti.

Tužilac je naložio da se izvrši ljekarski pregled R.I. alijas R.H., njegove supruge i policijskih službenika, alkotestiranje vozača i policijskih službenika i uviđaj na licu mjesta događaja, te da se nakon toga R.I. alijas R.H. sasluša u svojstvu osumnjičenog a njegova supruga u svojstvu svjedoka.

Ljekarskim pregledom R.I. alijas R.H. i njegove supruge utvrđeno je da nemaju povreda, o čemu je izdat validan ljekarski nalaz.

Alkotestiranjem vozača je utvrđeno da nema alkohola u organizmu.

Kod jednog policajca konstatirane su lake tjelesne povrede u vidu ogrebotina na oba koljena, krvnog podliva na lijevoj potkoljenici i crvenila na sredini grudnog koša, dok su kod drugog policijskog službenika konstatirane lake tjelesne povrede u vidu kontuzije u predjelu desnog uha.

Alkotestiranjem policijskih službenika utvrđeno je da nemaju alkohola u organizmu.

R.I. alijas R.H. je saslušan u svojstvu osumnjičenog a njegova supruga u svojstvu svjedoka.

Postupajući po nalogu tužioca izvršen je uviđaj na licu mjesta, kao i uviđaj na vozilu "lada niva".

Obavljeno je i saslušanje jedne osobe u svojstvu svjedoka, a danas će biti saslušan još jedan očevidac događaja.

Po kompletiranju operativnog materijala, shodno uputama tužioca, Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu bit će dostavljen službeni izvještaj protiv R.I. alijas R.H. zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti.