Naoružano pola miliona građana BiH

S
SRNA
15.12.2009. u 08:52
0
9
Naoružano pola miliona građana BiH
0
Naoružano pola miliona građana BiH Foto: Ilustracija
Najmanje pola miliona ljudi u BiH posjeduje nelegalno oružje, a samo tokom ove godine zabilježena su 453 oružana incidenta u kojima je smrtno stradalo 66 osoba.
Prema podacima UNDP-a, broj incidenata u kojima je korišteno vatreno oružje je u stalnom porastu i u 2009. je za 403 odsto viši u odnosu na prošlu godinu.

U UNDP dodaju da je od zvaršetka rata do 2003. godine u BiH od nenegalnog oružja poginulo oko osam hiljada lica, te da BiH u tom pogledu i dalje predstavlja pravu tempiranu bombu.

Iz UNDP-a ističu i da u BiH cvjeta crno tržište oružja na kojem se puška može kupiti za 300 do 400 KM, dok ista puška u Sloveniji košta oko 2.000, a u Austriji ili Njemačkoj 4.000 KM.

Šef Odjeljenja za bezbjednost i pravdu ove organizacije Amna Berbić rekla je da je neophodno brzo harmonizovati domaće zakone u skladu sa direktivama Evropske komisije, koja ne samo da propisuje strožije kazne, nego i obaveznu preregistraciju oružja svakih pet godina, kao i da su direktive Evopske komisije veoma stroge u smislu izdavanja dozvola za nošenje oružja.

Sociolog Ivan Šijaković navodi da je oružje u BiH "jedno od osnovnih sredstava za rad i da smo svjedoci sve učestalijih pljački uz prijetnju vatrenim oružjem", kao i da poseban problem čini to što niko ne vodi računa o poštovanju zakona o oružju i da zakoni u BiH postoje samo kao paravan za međunarodnu zajednicu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: