BiH
0

Nansen dijalog centar organizuje sastanak u Srebrenici

Klix.ba
Nansen dijalog centar Sarajevo (NDC) održat će u subotu, 22.03.2014. godine sastanak sa predstavnicima četiri Nansen koordinaciona odbora u Srebrenici.

Cilj sastanka je konkretizacija prijedloga aktivnosti koje će biti realizovane u 2014. godini. Sastanak počinje u 11:00 sati u prostorijama Udruženja “Drina”, Srebrenica.

NDC Sarajevo ima uspostavljena četiri Nansen koordinaciona odbora u Jajcu, Srebrenici, Zvorniku i Bratuncu. Odbori su multietničkog sastava. Nansen koordinacioni odbori broje 13 članova u Jajcu, 14 članova u Zvorniku, 14 članova u Srebrenici i 14 članova u Bratuncu.

U okviru aktivnosti Nansen kooridinacionih odbora već duži niz godina uspješno radi Nansen kuharska sekcija u Srednjoj strukovnoj školi Jajce, kao i Dijalog centar u Jezeru, dok se Ženski odbojkaški klub “Jajce – Nansen” takmiči u Ženskoj odbojkaškoj ligi Srednjobosanskog kantona. Posebno treba istaći održavanje multietničkog ljetnog kampa na Boračkom jezeru za učenike osnovnih škola iz Zvornika u kojem su zajedno boravila djeca iz reda srpskog i bošnjačkog naroda.

Potom, rekonstruisana je Biblioteka u Srednjoškolskom centru “Petar Kočić” u Zvorniku, upriličene su ceremenonije podrške u Križevićima učenicima / studentima povratnicima na području opštine Zvornik, organizovane su studijske posjete multietničkih grupa učenika iz Zvornika Sarajevu, te održane radionice na razvijanju ekološke svijesti usmjerene prema članovima mjesnih zajednica ove opštine Zvornik. U Domu kulture Srebrenica obnovljena je biblioteka, kao i učionica u područnoj školi OŠ "Petar Kočić" u Konjević Polju.