BiH
14

Nanić: Visoko obrazovanje utvrditi kao prioritet svih vlasti u BiH

FENA
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Oblast visokog obrazovanja treba utvrditi kao stvarni prioritet svih vlasti u BiH što zahtijeva veću posvećenost visokom obrazovanju, jačanje kapaciteta kako u obrazovnim vlastima, tako i na visokoškolskim ustanovama, izjavio je u razgovoru za Agenciju FENA direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete BiH Husein Nanić.

Govoreći o prioritetima za nove vlasti u BiH kada je u pitanju oblast visokog obrazovanja, Nanić se također zalaže za više investicija u nauku i visoko obrazovanje, usklađivanje propisa radi približavanja evropskom prostoru visokog obrazovanja i potrebama tržišta rada te dosljednu primjenu bolonjskih principa svih učesnika u procesu.

  • To konkretno znači poduzimanje mjera od kojih posebno ističem usvajanje nove strategije razvoja obrazovanja u Bosni i Hercegovini 2015+ i akcionog plana kojom bi se, između ostalog, utvrdile obrazovne politike u BiH te razmotrila opravdanost postojanja ovolikog broja visokoškolskih ustanova i studijskih programa - kazao je Nanić.

Kao potrebne mjere je naveo i izradu srednjoročnog plana upisne politike na visokoškolskim ustanovama, koji će uvažavati potrebe realnog sektora i stimulaciju upisa na studijske programe za koje postoji potreba na tržištu rada, izmjene Okvirnog zakona o visokom obrazovanju radi jasnijeg pozicioniranja visokog obrazovanja, visokoškolskih ustanova i agencija.

  • Značajan iskorak bi bio usvajanje zakona o osiguranju kvaliteta u visokom obrazovanju u BiH po uzoru na zemlje u Evropskom prostoru visokog obrazovanja (EHEA), a u svrhu jačanja uloge i ovlašćenja državne Agencije u oblasti akreditacije radi punog priznanja bh. visokog obrazovanja i Agencije u evropskom prostoru i punopravnom članstvu u ENQA i EQAR - rekao je Nanić.

Također smatra da treba usvojiti nacionalni kvalifikacijski okvir koji mora biti uskladen s evropskim, provesti cjelokupnu reformu finansiranja visokog obrazovanja, osigurati sredstva za kapitalna ulaganja u visokoškolske ustanove, nauku i mlade istraživače, te uspostaviti bolju institucionalnu saradnju svih obrazovnih autoriteta u BiH.

  • Posebno ističem potrebu veće posvećenosti reformama svih obrazovnih autoriteta u skladu sa standardima u evropskom prostoru visokog obrazovanja, koje će omogućiti pristup evropskim i međunarodnim fondovima za financiranje aktivnosti visokog obrazovanja, a posebno fondovima EU- Erasmus plus i IPA fondovima - zaključio je Nanić.