Proslava Badnje večeri
0

FOTO+VIDEO / Naložen badnjak u porti Stare crkve u Sarajevu

Sarajevo-x.com
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Pravoslavni vjernici u Sarajevu prisustvovali su u petak navečer osveštanju i loženju badnjaka u porti Stare pravoslavne crkve, čime je počela proslava Badnje večeri.

Nakon službe, djeci su podijeljeni slatkiši, a ostalim vjernicima osveštane grančice badnjaka. Paljenje badnjaka simbolizuje vatru kojom se Hristos ogrijao.

Srpska pravoslavna crkva i vjernici proslavljaju u petak Badnji dan, pripremajući se za najradosniji hrišćanski praznik, Rođenje Isusa Hrista - Božić. Ovaj praznik je i posljednji dan četvoronedjeljnog Božićnog posta kojim se vjernici pripremaju za proslavu Božića. U pravoslavne domove se na ovaj dan unosi badnjak, kome je Crkva dala poseban smisao.

Badnjak predstavlja simbol drveta koje su, kako kaže predanje, pastiri donijeli Josifu i Mariji da nalože vatru i zagriju pećinu u kojoj je rođen Isus. Badnjak se pali uoči praznika i gori do Božića kada se objavljuje radost Hristovog Rođenja. Dogorijevanje badnjaka je simbol rastanka sa starim vjerovanjima i prihvatanje nove svjetlosti koja dolazi sa vjerom u Novorođenog Hrista.

Svi običaji imaju smisao hrišćanskog zajedništva, pa se smatra da se ljudi okupljeni oko badnjaka zagrijavaju ljubavlju i slogom, a njegovu svjetlost unose u mrak neznanja i praznovjerja.

Badnji dan i Badnja večer 6. januara slave sve pravoslavne crkve i vjernici koji poštuju Julijanski kalendar - Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti.