BiH
0

Nalazi vještaka: Uzrok požara u Dječijem domu "Bjelave" toplota grijalice

FENA
Prema nalazima vještaka požar u Dječijem domu "Bjelave" u kojem je u nedjelju smrtno stradalo pet beba prouzrokovan je isijavanjem toplote grijalice, smještene u predvorju tri prostorije u kojima su bile smještene bebe, potvrdio je danas u Sarajevu kantonalni tužilac Dubravko Čampara.

Čampara je na konferenciji za medije predočio i nalaze vještaka o uzrocima smrti svih pet beba, a to je gušenje ugljenmonoksidom koji su sve one u krvi imale u količini većoj od smrtonosne.

Kantonalno tužilaštvo danas će zvanično otvoriti i istragu u ovom slučaju jer postoje osnovi sumnje da je u Dječijem domu na Bjelavama iz nehata počinjeno teško krivično djelo protiv opće sigurnosti ljudi i imovine.

Čampara je potvrdio da će se istraga otvoriti prema odgovornoj osobi Doma, odnosno direktoru Amiru Zeliću te sestri koja je tog dana bila dežurna na Odjeljenju s bebama.

"Istraga će biti provedena na opširan i detaljan način i utvrdit će se svi segmenti koji se odnose na rad Doma na Bjelavama", kazao je on.

U okviru istrage bit će saslušani svi svjedoci i tuženi, a ukoliko se utvrdi odgovornost i drugih osoba u Domu, istraga će biti proširena i na njih. Istragom je obuhvaćena i šesta beba koja je još u kritičnom stanju smještena na Pedijatriji KCUS-a, dok bi identitet već ukopane pete bebe trebao biti saopćen danas na osnovu rezultata DNK analize.

Glavni kantonalni tužilac Branko Šljivar govorio je o slučaju beba u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu te potvrdio da se u konačnici radi o smrti 14 beba, a od toga je njih osam umrlo od 15. do 17. aprila.

Također, on je saopćio da je s Pedijatrijske klinike izuzeta medicinska dokumentacija koja se odnosi na sve bebe, a od Sanitarne inspekcije KS-a zaplijenjen je izvještaj za period 2006. i 2007. godine.

Naređena je i obdukcija bebe Malagić te je jučer kasno poslijepodne u Tužilaštvo stigao patohistološki nalaz za koji će mišljenje dati vještak za sudsku medicinu iz Tuzle. Za ekshumiranu bebu Mekić također je naređena obdukcija i očekuje se mišljenje sudskog vještaka. U toku je i uzimanje izjava od roditelja umrlih beba, a Tužilaštvo KS-a će na slučaju angažirati i stručnjake entologe van BiH koji će uraditi ekspertizu izuzete medicinske dokumentacije.

Rezultati svih istraga utvrdit će postojanje odgovornosti i čije, kazao je Šljivar.