Raffi Gregorian razočaran
0

'Nalažem da se obustave sve zastupničke plate'

FENA
Supervizor za Brčko Raffi Gregorian održao je danas u Brčkom konferenciju za novinare na kojoj je izrazio razočarenje jučerašnjim ponovnim odgađanjem konstituirajuće sjednice Skupštine Brčko distrikta.

"Kada sam stigao u Brčko prije više od dvije godine, rečeno mi je da Brčko ima sve što mu je potrebno da uspije osim odgovornosti. Duboko sam razočaran što odgovornosti i dalje nema u Brčkom. Jučerašnja konstitutivna sjednica Skupštine Brčko Distrikta bila je fijasko", kazao je Gregorian.

Po njegovim riječima, zastupnici su zlopotrijebili povjerenje javnosti time što su propustili da izvrše svoju dužnost za koju još od sredine novembra primaju više od 2.000 konvertibilnih maraka mjesečno.

"U proteklih nekoliko mjeseci moje osoblje i ja pokušavali smo da omogućimo razgovore između svih stranaka tako da bi se održiva, legitimna vladajuća koalicija koja podržava Distrikt formirala u skladu sa Konačnom odlukom i Statutom i koja bi imenovala gradonačelnika i šefove odjela koji nisu radili u prethodnoj vladi", kazao je Gregorian, dodavši kako neki zastupnici imaju drugačije namjere i da idu tako daleko da se čak "podsmjehuju ovom procesu".

"S tim se ne treba šaliti jer se svakim danom bez novog proračuna ili ovlaštenja nanosi velika šteta Distriktu, što ima negativan utjecaj na egzistenciju hiljada ljudi, dok sadašnja vlast donosi odluke koje su, u najboljem slučaju, upitne", kazao je supervizor, dodavši kako se podcjenjujući institucije Distrikta dovodi u opasnost završetak implementacije Konačne odluke te da on to neće dopustiti.

S tim u vezi, supevizor Gregorian najavio je poduzimanje dvaju mjera, koje imaju za cilj da primoraju izabrane zastupnike da rade svoj posao.

"Kao prvo, nalažem momentalnu obustvu svih plata zastupnicima, počevši od plata za januar, sve dok ne izvrše svoju dužnost u pogledu imenovanja predsjednika Skupštine, zamjenika predsjednika Skupštine i gradonačelnika. Ako poslanici neće da rade, onda ne bi trebalo da budu plaćeni. Kada počnu raditi, onda će početi da primaju plate", kazao je Gregorian.

Kao drugu mjeru on je naložio osoblju brčanskog ureda OHR-a da počne raditi s Direkcijom za financije na pripremi novog proračuna za 2009. godinu koji će ispuniti zakonske obaveze i potrebe Distrikta.

"Bit ću spreman da nametnem ovaj proračun ako, nakon što 31. marta istekne rok iz mog naloga o privremenom finansiranju, Skupština ne usvoji proračun", kazao je Gregorian.

Supervizor se osvrnuo i na jučerašnju presudu Osnovnog suda izrečenu dvojici pripadnika Armije BiH za počinjeni ratni zločin nad civilnim stanovništvom.

"Kao prvo, izražavam duboko poštovanje prema hrabrosti koju je pokazala žrtva u ovom predmetu. Kao drugo, htio bih da čestitam Tužiteljstvu na izvršenom radu i što su time doprinijeli izgradnji povjerenja javnosti u vladavini prava. I, kao treće, cijeneći dobro obavljen posao suda u ovom predmetu, moram izraziti čuđenje prema zakonima koji dozvoljavaju da osobe osuđene zbog vršenja nasilnih kaznenih djela ostanu na slobodi do okončanja sudskog postupka.

Mi ćemo razmotriti važeće zakone kako bi vidjeli treba li nešto izmijeniti u ovom pogledu", zaključio je supervizor Raffi Gregorian.