BiH
0

Nalaz obdukcije tijela Milana Jelića

FENA
Komisija ljekara-vještaka imenovana od direktora Opšte bolnice "Sveti apostol Luka“ u Doboju danas je obavila obdukciju tijela preminulog predsjednika Milana Jelića i preliminarni izvještaj dostavila Odboru za sahranu, saopćeno je iz ovog odbora.

Komisija u preliminarnom izvještaju iznosi da su spoljašnjim pregledom Jelićevog tijela konstatirani tragovi koji potječu od ukazivanja hitne medicinske pomoći u toku postupka reanimacije. Konstatirano je stanje, kako se navodi, koje odgovara ranijoj hirurškoj intervenciji u predjelu grudnog koša.

Bilo kakvi drugi tragovi povređivanja nisu ustanovljeni, kaže se u saopćenju.

"Obdukcijom su konstatirane priraslice srčane kese jakog stepena, srčani mišić u cijelosti je bio uvećan, konstatirani su znaci teške arterioskleroze grudne aorte i srčanih krvnih sudova. Također, konstatirano je stanje nakon ranije izvršene kardiohirurške intervencije, stanje nakon premoštavanja srčanih arterija“, kaže se u ovom izvještaju.

Također, navodi se da je konstatirana potpuna neprolaznost jedne od premosnica, dok je druga premosnica bila djelimično funkcionalna. Na srčanom mišiću konstatirani su masivni ožiljci nastali kao rezultat ranije teške ishemijske bolesti srčanog mišića.

U predjelu donjeg dijela međukomorske pregrade i u predjelu donjeg dijela zadnjeg zida lijeve komore konstatovan je svježi infarkt, koji je zahvatio cijelu debljinu međukomorske pregrade i zida komore.

Na drugim unutrašniim organima nađeni su znaci akutnog srčanog zastoja.

Navodi se i da je na osnovu obdukcijskog nalaza, zaključeno da je smrt prirodna i da je nastupila neposredno usljed teškog i naglog poremećaja ishrane srčanog mišića, a sve kao posljedica teškog arteriosklerotičnog oboljenja krvnih sudova, te komplikacija na aortnokoronarnoj premosnici.

"Tokom obdukcije, uzeti su uzorci za histološka i toksikološka ispitivanja", stoji u preliminarnom izvještaju Komisije ljekara- vještaka, imenovane od direktora Opšte bolnice „Sveti apostol Luka“ u Doboju.