Gradsko vijeće Mostara
917

Nakon žestoke rasprave u Mostaru odlučeno: Naziv Titove ulice se neće mijenjati

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Nakon žestoke rasprave koju je među vijećnicima Gradskog vijeća Grada Mostar izazvao prijedlog odluke Hrvatske republikanske stranke (HRS) da se izmjeni naziv Ulica maršala Tita, to se nije dogodilo i kako je većina vijećnika odlučila naziv Titove ulice se neće mijenjati.

Odluka o izmjeni nativa Titove ulice nije imala potrebnu većinu glasova, jer je 15 vijećnika bilo za (HRS i HDZ), a 15 vijećnika protiv (SDA, Naša stranka, SDP i PMP), dok su dva vijećnika bila suzdržana (SNSD i jedan vijećnik iz SDA).

Rasprava među vijećnicima je dovela u pitanje preispitivanje lika i djela Josipa Broza Tita, a mnogi su ocijenili kako je sam prijedlog predizborna priča HRS-a. To je većina vijećnika ocijenila apsurdnim i pokazala svojim glasanjem protiv uklanjanja Titovog imena iz naziva mostarske ulice.

Vijećnici HRS-a su iznoseći svoje razloge za izmjenu naziva ulice išli toliko daleko da su Tita uporedili sa ratnim zločincem Arkanom, što je izazvalo niz burnih reakcija.

Gradski vijećnik SDP-a Arman Zalihić je podsjetio da je Tito postavio temelje države Bosne i Hercegovine i navodeći kako ne može slušati mirno da neki dovode njego lik i djelo u negativan kontekst. Navodeći kako svaku ličnost iz historije treba gledati u kontekstu vremena u kojem je djelovao, on je jasno naveo dva ključna razloga zbog kojih Tito treba imati ulicu u Mostaru.

"Jedan je taj što je Tito izveo narode jugoslavenskih republika na pravu stranu u Drugom svjetskom ratu protiv zemalja koje je predvodio Hitler i tu nema diskusije. Druga stvar je to što je on sinonim za jedan sistem u bivšoj državi koji je imao svoje mane ali i prednosti, a prednosti vidimo u tome da je Mostar doživio najveći ekonomski i privredi razvoj u povijesti dok je taj sistem bio na vlasti", kazao je Zalihić.

Gradski vijećnik HDZ-a Vlatko Marinović je kazao kako je Tito bio vođa ideoloških odluka u totalitarnom režimu i da je to bilo opće prihvaćeno, te naglasio da je sve totalitarne režime osudila Konvencija Vijeća Evrope čija je članica i BiH.

"Taj isti komunizam je rezultirao ubijanjem desetina hiljada stanovnika koji su imali nešto za reći protiv tog režima. Dakle ne znam tko može zanijekati masovna smaknuća i smatram da jedino jasnim otklonom možemo graditi društvo bez revitaliziranja zločinaca i zločinačkih ideologija", kazao je Marinović.

U tom kontekstu kako ističe zagovara antifašističke vrijednosti te naglašava ako ljevica nema ništa bolje od iracionalnog totalitarnog vođe ponuditi ,da je zabrinut zbog praznine koja vlada u lijevom spektru BiH.

Inače, mostarska Ulica maršala Tita duga šest kilometara i da je najduža ulica u Mostaru.

Zbog moguće najave uklanjanja Titovog imena uz naziva ulice antifašisti su bili najavili proteste.