Sramotno
567

Nakon Zagreba ratni zločinac Valentin Ćorić promoviše knjigu i u Mostaru

A. Ku.
Valentin Ćorić (Foto: Screenshot/RTVHB)
Valentin Ćorić (Foto: Screenshot/RTVHB)
Nakon što je u Zagrebu održao promociju knjige "In vino libertas, autobiografski zapisi iz Haaga", ratni zločinac Valentin Ćorić večeras promoviše knjigu u Mostaru.
U organizaciji Naklade Pavičić ratni zločinac će knjigu promovisati u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače.

Kako su najavili organizatori o knjizi će govoriti hrvatski historičar književnosti, novinar i političar Slobodan Prosperov Novak, zatim general Hrvatske vojske i hrvatski književnik Ivan Tolj te advokat Bosiljko Mišetić, savjetnik prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i nekadašnji ministar pravosuđa u Vladi Republike Hrvatske.

Moderator će biti novinar Večernjeg lista Zoran Krešić, a odlomke iz knjige čitat će glumac Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru Robert Pehar.

Promociji Ćorićeve knjige u Zagrebu prisustvovao je novinar i putopisac Goran Milić, ali i još jedan osuđeni ratni zločinac Dario Kordić.

Ratni zločinac Valentin Ćorić je 2019. godine, nakon dvije trećine odslužene kazne, pušten na slobodu.

Haški sud osudio je na ukupno 111 godina zatvora šestoricu bivših funkcionera paradržavne tvorevine Herceg-Bosne zbog zločina počinjenih nad Bošnjacima 1993. i 1994. godine.

Krivima je proglasio premijera Jadranka Prlića, ministra odbrane Brunu Stojića, načelnike Glavnog štaba HVO-a generala Slobodana Praljka i Milivoja Petkovića te zapovjednika Vojne policije HVO-a Valentina Ćorića i voditelja Kancelarije za zarobljeničke centre Berka Pušića.

U periodu od 1992. do novembra 1993. u tzv. Herceg-Bosni Ćorić je obavljao poslove načelnika Uprave vojne policije.

Imao je ključnu ulogu i kontrolu nad funkcionisanjem logora i zatočeničkih objekata koje je držao HVO.

Sud je utvrdio i postojanje udruženog zločinačkog poduhvata u koji su bili uključeni i hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, ministar odbrane Gojko Šušak te načelnik Glavnog štaba Hrvatske vojske Janko Bobetko s ciljem etničkog čišćenja nehrvata i pripajanja dijela teritorija BiH Hrvatskoj.