30. jula u 16 sati
57

Nakon više od deset godina Mostar iznjedrio novu "lastu" za takmičenje na skokovima sa Starog mosta

G. Š.
U Mostaru se privode kraju pripreme za tradicionalne 457. Visinske skokove sa Starog mosta, koji će biti od posebnog značaja, jer nakon više od deset godina među skakačima sa UNESCO-ovog spomenika za titulu najboljeg borit će se nova "mostarska lasta".

Predsjednik Kluba skakača u vodu Mostari Lorens Listo koji se oprostio od takmičenja nakon što je izjednačio rekordnih 13 pobjeda sa legendarnim Emirom Balićem, za Klix.ba kaže da se pripreme za spektakl u Mostaru privode kraju i da će ovogodišnje izdanje biti posebno.

Lorens Listo (Foto: G. Š./Klix.ba)
Lorens Listo (Foto: G. Š./Klix.ba)

"Mi radimo tokom čitave godine na organizaciji skokova i vađenju određenih dozvola koje su potrebne za održavanje manifestacije, tako da je veliki dio posla već završen. Imamo zlatnog, srebrenog i bronzanog sponzora. Ali najviše nas raduje to da nakon više od deset godina imamo novu mostarsku lastu", kaže Listo za Klix.ba.

Pojašnjava da je to od višestrukog značaja, jer se očekuje da mostarski skokovi uđu pod zaštitu UNESCO-a i smatra kako bi bilo katastrofalno da nema "mostarske laste" u tom gradu.

Najveći novitet i nada mostarskih skakača po njegovim riječima ove godine je Ahmet Stupac koji će se po prvi put skokom na glavu sa luka Starog mosta u rijeku Neretvu takmičiti za titulu najboljeg, jer će ovaj Mostarac nakon više od decenije biti nova mostarska lasta.

Ahmet Stupac (Foto: G. Š./Klix.ba)
Ahmet Stupac (Foto: G. Š./Klix.ba)

Njega Listo lično trenira, a kako nam kaže radi se o mladiću sa ogromnim potencijalom koji pretendira postati novi šampion i titulu "mostarske laste" vratiti u rodni grad, nakon što je 2021. godine svojom pobjedom Srbin iz Užica Dragan Milnović razbio famu da uvijek pobjeđuju Mostarci, a prošle godine potvrdio Evald Krnić iz Crne Gore koji će ove godine braniti šampionsku titulu.

"Ahmet svakodnevno trenira u teretani, a imamo redovne visinske treninge, te skačemo sa skakaonice na Bunuru i već je sa Starog mosta skočio tri puta. On je kao student FIT-a uspješan, uporan i discipliniran. Ima pobjednički mentalitet, borben duh i sve moguće predispozicije da bude šampion, tako da polažemo sve nade u njega. Ali, najvažnije je kako će se na dan takmičenja prezentovati, jer sigurno neće pobijediti ako ne bude najbolji", objasnio nam je Listo.

Ističe da će skokove pod budnim okom pratiti međunarodni žiri koji će ocjenjivati svaki skok i prema ocjenama odlučiti ko je najbolji.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Takmičenje će se održati u dvije serije i u dvije discipline, a to su skokovi na noge i skokovi na glavu koji se popularno nazivaju "mostarska lasta".

Očekuje se da će u kategoriji skokova na glavu nastupiti oko 20 takmičara, a u kategoriji skokova na noge oko 25 skakača.

U drugoj seriji iz obje kategorije nastupat će po deset najboljih koji će se boriti za titulu šampiona.

Prema pravilniku, kako je naglasio Listo, u slučaju istog broja bodova žiri će zasjedati i tajnim glasanjem odlučiti ko je pobjednik.

Tradicionalni 457. Visinski skokovi sa Strog mosta u Mostaru održat će se u nedjelju 30. jula s početkom u 16 sati, uz direktan prijenos na Face TV-u, dok će spektakl ispod UNESCO-ovog spomenika uživo pratiti hiljade ljubitelja adrenalina iz BiH i dijaspore, kao i brojni gosti koji dolaze i svih krajeva svijeta.