Sarajevo
31

Nakon više decenija građani Nahorevskih Brda, Muharemovića i Selja dobit će vodu

M. N.
Foto: M. O./Klix.ba
(Foto: M. O./Klix.ba)
Nakon nekoliko decenija građani naselja Nahorevska Brda, Muharemovići i Selja u Sarajevu konačno su priključeni na vodovodnu mrežu te će umjesto iz flaša i kanistera, vodu moći piti sa česme u svojim domovima.

Danas je završena druga faza gradnje vodovodnog sistema za vodosnabdijevanje i već je priključeno 313 novih korisnika. Predsjednik Vijeća Mjesne zajednice Nahorevo Munib Pandžić okarakterisao je ovaj projekt kao grandiozan i od ogromnog značaja za sve mještane.

"Ovo je velika stvar za građane Nahoreva i mjesna zajednica je zadovoljna dosadašnjim radom. Kada našem građaninu koji nije imao vodu sto godina osigurate vodu, to je velika stvar. Ovo je egzistencijalno pitanje, a pruža i mogućnost bavljenja privredom i poljoprivredom. Omogućeno je mlađim generacijama da ostanu ovdje", rekao je Pandžić.

Građani ovih naselja nisu mogli normalno, kao i svi ostali građani u 21. vijeku, obavljati higijenske potrebe, već su morali donositi vodu u kanisterima, a nisu se mogli baviti ni poljoprivredom.

"Imamo velike potencijale ovdje i vodu koja je kvalitetna. Do jučer su građani pili flaširanu vodu, a ovim projektom to više neće biti potrebno jer će imati čistu i zdravu vodu. Sada se trebamo svi uključiti, boriti za Nahorevo i promijeniti pristup našem okolišu", kazao je Pandžić.

Manji broj mještana je ostao bez priključka, ali to će uskoro biti regulisano nastavkom ovog projekta. Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić najavio je i regulisanje kanalizacione mreže.

Obišao je danas lokaciju, razgovarao s građanima ovih naselja te rekao kako su u Općini zadovoljni što je završen ovaj projekt.

"Ovo je veliki dan za građane koji podrazumijeva i obaveze, a to je da moramo voditi računa o pravilnoj eksploataciji, da voda nije džaba i da je moramo plaćati i da morate sarađivati s onima koji su dobili nadležnost za održavanje vodovoda. U završnoj fazi Općina Centar je izdvojila 420.000 KM, a ukupno za projekt vodovoda i vodosnabdijevanja do sada blizu tri miliona KM", kazao je Ajnadžić.

Novi distributivni vod je dužine 4.600 metara, a korištena je najmodernija vodovodna infrastruktura. Prema Ajnadžićevim riječima, sjenu na ovo "baca" lični odnos građana jer je svako od njih bio odgovoran da nabavi vodonepropusne šahtove kako ne bi došlo do zagađenja vode, što nisu svi učinili. Obišao je kuće i utvrđeno je da dva šahta predstavljaju smetnju. Šefu za investicije, Vijeću MZ Nahorevo, izvođačima i nadzoru naređeno je da ih izmjeste do petka.

"U fokusu pažnje će i dalje biti Nahorevo, Nahorevska Brda, Poljine, Selje i Kromolj, a sljedeći potez su naselja Alepi koje nema vodu, Gornji Kromolj i Radava", kazao je Ajnadžić.

Podsjećamo, Općina Centar je finansirala i prvu fazu izgradnje vodovoda za vodosnabdijevanje naselja Nahorevo, Nahorevska Brda, Muharemovići i Selja s izvorišta Klanice. Riječ je o najvećem projektu komunalne infrastrukture realiziranom na području općine Centar u posljednjih 20 godina. Izvođač radova je firma Mibral. Dužina transportnog i distributivnih vodova iznosi više od 16 kilometara, a kapacitet izgrađenog rezervoara je 250.000 litara.

Upravljanje vodovoda vrši JKP d.o.o. Vareš.