Potvrda
4

Nakon usvajanja u Zastupničkom domu, zakon o borcima danas čeka potvrdu u Domu naroda

FENA
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Tomislav Martinović sazvao je za danas sjednicu tog doma na kojoj će delegati razmatrati zakon o borcima kao i rebalans ovogodišnjeg budžeta.

Pred delegatima je Prijedlog Zakona o demobiliziranim borcima i članovima njihovih porodica kojeg su u utorak prihvatili poslanici Predstavničkog doma, a on propisuje 16 prava, među kojima su redovne mjesečne naknade onima koji su bez ikakvih primanja, a stari su 57 godina i više.

Uvjet je da su najmanje godinu bili u odbrambenim redovima tokom proteklog rata u BiH i najmanje godinu na evidenciji nezaposlenih. Visina naknada bi zavisila od vremena provedenog u odbrambenim jedinicama.

Zakon propisuje javnu objavu jedinstvenog registra branilaca i korisnika prava iz oblasti branilačko-invalidske zaštite na web stranici Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Analizom stanja demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica utvrđeno je da bi pravo po tom zakonu moglo ostvariti oko 20.000 demobiliziranih branilaca koji se nalaze u stanju potrebe.

Predstavnički dom FBiH podržao je i rebalans ovogodišnjeg budžeta kao i predloženi zakon o njegovom izvršenju čime je osigurano 25 miliona KM za primjenu novog boračkog zakona, a danas bi ga u istom tekstu trebao odobriti i Dom naroda kako bi bilo omogućeno njegovo stupanje na snagu.

Za sva tri zakonska rješenja, koja bi omogućila isplatu boračkih naknada, predložen je hitni zakonodavni postupak kako bi oni mogli što prije stupiti na snagu, a pripadnici te populacije ostvariti zakonima propisana prava.