Prebacivanje odgovornosti
0

Nakon unutarstranačkog sastanka SDA, ništa od nove vlade Livanjskog kantona

G. Š.
Nakon unutarstranačkog sastanka predstavnika SDA iz Livanjskog kantona sa vrhom stranke koju prevodi Bakir Izetbegović, zbog komplikacija pri formiranju vlade Kantona 10 i dalje ostaje jedino Livanjski kanton bez izvršne vlasti.
Predstavnici Izvršnog odbora Kantonalne organizacije SDA Livno (IO KO SDA) na današnjem sastanku u Centrali SDA zaključili su da nema potrebne dvotrećinske većine za imenovanje nove Vlade Kantona 10.

"IO KO SDA Livno ostaje pri svojim ranijim donesenim odlukama i spremna je da na osnovu koalicionog sporazuma potpisanog 22. novembra 2023. godine uzme učešće u novoj Vladi Kantona 10, kada se za to steknu uvjeti, odnosno osigura potrebna dvotrećinska većina", naveo je predsjednik IO KO SDA Hikmet Hodžić.

On je za Klix.ba kazao kako odbacuje prebacivanje odgovornost na SDA i njega lično, zbog stanja u Livanjskom kantonu te da stvarni razlog blokade nije to što SDA nije dostavila ime ministra, nego činjenica da nema dvotrećinske većine od 17 ruku i da potpisi 15 zastupnika nisu dovoljni za formiranje vlasti.

"Kad se obezbijedi većina od 17 ruku, mi ćemo dostavi ime kandidata za ministra, a dostavljati ime prije, da neko manipuliše nije korektno prema kandidatu", kazao je Hodžić za Klix.ba. Ističe kako je legalista i da poštuje odluke, te da se nikada nisu dostavljala imena ministara prije zasjedanja Skupštine, pa ne vidi razlog ni da se ovoga puta to radi.

"Nije uslov u koalicionom sporazumu dostavljanje ministra da se formira vlada", zaključio je Hodžić u razgovoru za naš portal.

Podsjetimo da je sastanak sa vrhom SDA tražio potpredsjedni Kantonalnog odbora SDA Livanjskog kantona i zamjenik predsjedavajućeg Skupštine Livanjskog kantona Arif Kovačević, koji tvrdi da Hodžić nije ispoštovao koalicioni sporazum prema kojem je trebao dostaviti ime ministra, te tako izazvao blokadu procesa formiranja nove vlade u tom kantonu.

Predsjednik Skupštine Livanjskog kantona Jozo Ćosić koji je ujedno i lider kantonalnog HDZ-1990, te glavne pregovore vodi zajedno sa HNP-om čiji je predsjednik Ivan Vukadin dobio legitimitet mandatara za sastavljanje nove vlade u tom kantonu tvrdi da neće sazvati Skupštinu dok se ne dostave ime ministra kako je bilo dogovoreno tokom potpisivanja sporazuma koji su ispoštovali svi ostali koalicioni partneri osim SDA.

"Ako je bio dogovoren rok za poslati imena ministara i ako su svi to uradili ne vidim razlog zašto ne bi SDA i što se mene tiče ja ih više ne bi čekao ni jednoga sati. Ali mandatar Ivan Vukadin je tražio dodatno vrijeme da se sačeka i ja to vrijeme poštujem", rekao je Ćosić za Klix.ba.

Međutim, kako navodi, ako se to ne dogodi danas, eventualno sutra, ne preostaje ništa, nego tražiti nove partnere i priču o formiranju vlasti u Livanjskom kanonu završiti bez SDA.

Kako nam je ranije kazao, sporazum o zajedničkom formiranju nove vlade u Livanjskom kantonu potpisalo 15 zastupnika, a dvije ruke koje fale za dvotrećinsku većinu po njegovim riječima su osigurane među samostalnim zastupnicima koji su napustili HDZ-a BiH.

Potpisnici sporazuma za formiranje Vlade Livanjskog kantona su Hrvatski nacionalni pomak (HNP) sa pet zastupnika, HDZ 1990 sa četiri zastupnika, Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNS) i Stranka demokratske akcije (SDA) sa po dva zastupnika te po jedan zastupnik iz Srpske sloge i Srpskog jedinstva.