BiH
59

Nakon tri godine zastoja nastavlja se izgradnja zgrade Akademije scenskih umjetnosti

Piše: El. B.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Izgradnja zgrade Akademije scenskih umjetnosti (ASU) u Sarajevu bit će nastavljena u januaru. Zgrada je trebala biti završena prije više od dvije godine, međutim, u junu 2013. godine su, zbog administrativnih problema i izmjene zakonske regulative, radovi obustavljeni.

Kamen temeljac za novu zgradu Akademije scenskih umjetnosti položen je još 2010. godine. Dekan Akademije scenskih umjetnosti Pjer Žalica rekao je da je razlog zbog kojeg su obustavljeni radovi bizaran i da je problem napravljen bez ikakve potrebe.

"Bizarno je jer se neko žalio zbog nekog otvora za ventilaciju, a onda je ta žalba odbijena jer je, naravno, bila neutemeljena. Inspektori su to ustanovili, međutim pokrenut je upravni postupak, a gradnja je nastavljena i zbog toga je izgubljena građevinska dozvola. Da bi se građevinska dozvola ponovo dobila moralo se ići u legalizaciju, nakon čega smo morali čekati da prođe žalbeni rok i to je trajalo tri godine", objasnio je Žalica u razgovoru za Klix.ba.

Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša dalo je saglasnost za daljnju gradnju i izdalo sva potrebna odobrenja. Do sada su završene dvije faze izgradnje, a zgrada je trenutno u fazi otvaranja gradilišta. S obzirom na to da imaju osigurane finansije Žalica očekuje da zgrada bude završena 2018. godine te da se radovi na izgradnji vrše kontinuirano, bez sličnih zastoja.

Novu zgradu Akademije scenskih umjetnosti finansira KS kao zgradu od izuzetne važnosti, a gradi Zavod za izgradnju KS. Površina zgrade bit će 5.500 kvadrata, od čega 4.600 korisnog prostora za studente i profesore. Objekat bi trebao koštati 10 miliona KM.