Proceduralna greška
307

Nakon što je suđenje Sanjinu Sefiću odgođeno treći put, ponavlja se dio postupka

Piše: M. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Suđenje Sanjinu Sefiću na Kantonalnom sudu u Sarajevu odgođeno je već treći put. Roditelji žrtava Selme Agić i Edite Malkoč pređu stotine kilometara da bi prisustvovali ročištima i potom razočarani odlaze kući. Za odgode niko ne snosi odgovornost, a visoki sudski troškovi se naplate.

Suđenje je prvi put odgođeno 6. aprila kada je Kerim Čelik, advokat Sanjina Sefića, hospitaliziran, a nije odredio zamjenu. Drugi put, 29. maja, advokati se nisu pojavili na ročištu pa je odogođeno za danas, 27. juna, kada se nije pojavio optuženi Amar Salihović koji je na služenju zatvorske kazne u KPZ Ustikolina, a Kantonalni sud Sarajevo o tome nije obaviješten.

Povrh svega, kako Klix.ba saznaje od advokatice porodica žrtava Adele Duraković, dio postupka Sanjinu Sefiću će biti obnovljen.

"Određeni svjedoci će biti ponovo saslušani zbog proceduralne greške", kazala ja kratko Duraković.

Amir Agić, otac Selme Agić, je očajan jer smatra da se slučaj za pola godine nije pomakao s mrtve tačke.

"Mi smo prešli više od 130 kilometara da dođemo u Sarajevo i nakon pet minuta se vraćamo. Niko ne misli na nas i naše osjećaje. Uzdao sam se u državu, borio sam se za nju i živim u njoj i radim, ali ovo je žalosno. Još je zakazano danas, na Bajram, a prošli Bajram su naše kćerke bile s nama. Zamislite kako je to, danas me je ova odgoda pogodila. Prošli put se Enes (Malkoč, op.a.) vozio osam sati iz Krupe i bilo je odgođeno. Ali moramo gledati i slušati, ne možemo ništa promijeniti", kazao je Agić za Klix.ba.

Nije neobično da ročišta na sudovima budu otkazana, ali sporno je da se svakim okupljanjem predstavnika suda, tužilaštva i odbrane prave uzaludni ogromni troškovi koji se naplaćuju iz budžeta, a tu su i troškovi koje imaju porodice koje prate suđenja te njihovo psihičko uznemiravanje. Nažalost, za ovakve situacije nisu izrečene sankcije.