BiH
103

Nakon što je prethodna uništena u klizištu: Mještani Cerske treći put obnavljaju istu džamiju

Piše: N. N.
Džamija u Cerskoj prije poplava 2014.
Džamija u Cerskoj u potpunosti je uništena tokom majskih poplava i klizišta, a njena obnova započela je prije nekoliko sedmica.

Mjesto Cerska nalazi se u blizini Vlasenice, a posljednji put je u fokus bh. javnosti došlo nakon što je tokom majskih poplava jedna osoba smrtno stradala, a mjesna džamija srušena do temelja.

U majskim poplavama i klizištima koja su u maju prošle godine zadesila BiH stradala je i Cerska. Tada je, usljed klizišta, jedna osoba smrtno stradala, dok je mjesna džamija porušena u potpunosti, s tim da je munara ostala netaknuta.

Nešto više od pola godine poslije ponovo je krenula obnova džamije. Za džamiju u Cerskoj bit će to treća obnova. Nakon što je porušena tokom Drugog svjetskog rata obnovljena je 1960. Ponovo je srušena tokom agresije na BiH, a obnovljena je 2008. da bi ponovo stradala 2014.

Nova džamija će ipak biti građena na mjestu koje je nešto udaljenije od prethodnog zbog nesigurnosti terena. Osim džamije, obnavlja se i mekteb te imamska kuća.

Muamer ef. Jakupović, imam ove džamije, kaže kako je cilj da se džamija obnovi i svečano otvori do 16. maja, odnosno godišnjice njenog stradanja.

Inicijalna sredstva od 30.000 KM donirala je Islamska zajednica u BiH, dok će ostatak sredstava biti prikupljen od dobrovoljnih donacija mještana i drugih ljudi dobre volje.