Potvrđeno iz Vatikana
6

Nakon što je papa odobrio odlazak Bozanića, novi zagrebački nadbiskup je Dražen Kutleša porijeklom iz BiH

N. V.
Dražen Kutleša (Foto: Index.hr)
Dražen Kutleša (Foto: Index.hr)
Papa Franjo prihvatio je zahtjev za penzionisanje zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića kojeg od danas nasljeđuje monsinjor Dražen Kutleša, porijeklom iz BiH.
Kardinal Bozanić u martu 2024. napunit će 75 godina, što je po uobičajenoj praksi vrijeme kad se papi šalje zahtjev za odreknućem od službe, što papa može, ali i ne mora prihvatiti. Bozanić je to učinio godinu ranije, a kako je objasnio razlog su zdravstveni problemi.

Njegova odluka je danas prihvaćena, a priopćenje o tome su jutros poslali iz Apostolske nuncijature, ali je do podneva bila pod embargom na objavu.

"Apostolska nuncijatura u Hrvatskoj ima čast obavijestiti da je Sveti Otac prihvatio odreknuće nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića od pastoralnoga upravljanja Zagrebačkom nadbiskupijom. Naslijedit će ga Mons. Dražen Kutleša, dosadašnji nadbiskup koadjutor iste nadbiskupije", stoji u priopćenju.

Novi nadbiskup je porijeklom iz BiH gdje se i školovao. Rođen je u Tomislavgradu 1968. godine gdje je završio osnovnu školu, a u Dubrovniku je završio gimnaziju. Nakon toga je diplomirao filozofsko-teološki studij u Sarajevu.

Za svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije je zaređen 1993., a nekoliko godina kasnije je magistrirao i doktorirao na Papinskom univerzitetu Urbaniana u Rimu. Smatra se utjecajnim u Vatikanu, a zanimljivo je to da ne vjeruje u ukazanje Gospe u Međugorju, gdje svake godine dolazi desetine hiljada vjernika.

Od Kutleše, kojeg je Index opisao kao nekoga ko nema imidž tvrdolinijaša i ko je izbor pape Franje, očekuju se promjene, ali ne toliko drastične. Đikić je napomenuo da su upravo liberalni krugovi i od Bozanića očekivali promjene nabolje, ali da su one izostale. Zapravo, sada misle da se desilo suprotno od očekivanog.