Generalni štrajk
0

Nakon što je 4.000 zdravstvenih radnika prekinulo rad, Vlada HNK imenovala pregovarački tim

G. Š.
Vlada HNK
Vlada HNK
Nakon što je 4.000 zdravstvenih radnika u Hercegovačko-neretvanskom kantonu pokrenulo generalni štrajk i jutros prekinulo rad u svim zdravstvenim ustanovama, Vlada HNK je na hitnoj sjednici imenovala pregovarački tim za rješavanje problema.
Naglasili su da Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona, kao jedan od više faktora u zdravstvenom sistemu ovog kantona, razumije sindikalna traženja zdravstvenih radnika i da je spremna kroz rebalans budžeta za 2023., te kroz prijedlog budžeta za 2024. godinu, ispratiti svoj dio obaveza kroz korektno postignuti, realno održivi dogovor svih poslodavaca i sindikalnih partnera.

"To je jasno rečeno i na ranijem sastanku čelnih ljudi Vlade i Nezavisnog sindikata zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar. Na tom tragu, pregovarački tim je imenovan na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite, Vlada HNK je na hitnoj sjednici imenovala pregovarački tim Vlade HNK-a za pregovore s reprezentativnim sindikatima za djelatnost zdravstva", naveli su iz Vlade HNK.

Imenovani tim, kako ističu, sastavljen je od predstavnika Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK-a, Ministarstva financija HNK-a, Ureda premijera HNK-a, Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK-a, SKB-a Mostar, KB-a dr. Safeta Mujića, Opće bolnice Konjic, Grada Mostara, Grada Konjica, Grada Čapljine, Doma zdravlja Stolac, Doma zdravlja Jablanica, Vlade Zapadnohercegovačkog kantona i Ministarstva zdravstva FBiH.

"Vlada je preuzimanjem dužnosti 2015. zatekla potpuno nezahvalnu situaciju u financijama, ilustrovanja radi, naslijeđeno je 60 miliona KM izvršnih sudskih presuda. U međuvremenu riješila jesve dubioze, konsolidovala javne financije, odgovorila svim traženjima koja su pristizala, uspjela i otvoriti razvojnu dimenziju Budžeta, stvorila je kvalitetne preduslove kako bi danas mogla planirati i ispratiti svoj dio obaveza i prema zahtjevima zdravstvenih radnika", napomenuli su iz Vlade HNK.

Ističu da je iznimno korektno i odgovorno ponašanje Vlade HNK-a prema socijalnim partnerima, sindikatima budžetskih korisnika kojima je jedini poslodavac, neupitno posvjedočeno kroz proteklih osam godina, s potpisanih čak šesnaest granskih kolektivnih ugovora.

"Nivo odnosa i međusobnog poštovanja Vlade i socijalnih partnera potvrđen je i na zadnjem sastanku premijera i resornih ministara sa čelnicima svih šest sindikata korisnika Budžeta HNK-a. Međutim, da bi mogli odgovoriti zahtjevima zdravstvenih radnika, koji u početnomu traženju iziskuju više od 50 miliona KM dodatnih budžetskih sredstava, potrebno je da i drugi faktori u zdravstvenom sistemu HNK-a, koji su jasno nabrojani u službenoj obavijesti NSZ-a SKBM-a o održavanju štrajka, preuzmu svoj dio odgovornosti, onako kako je to zakonom i regulisano", naglasili su iz Vlade HNK.

Ističe da je samo tako moguće, što hitnije i sa što manje problema, izići iz ove situacije i izbjeći sve ono negativno što sindikalni prosvjedi sa sobom nose, a prije svega trpljenja koja će najviše osjetiti pacijenti.

Vlada HNK je zato pozvala sve dionike zdravstvenog sistema u Kantonu na preuzimanje svoga dijela odgovornosti da bi izbjegli bilo koji neželjeni scenarij.