BiH
133

Nakon što im je zapaljena kuća porodica Mujić spava pod vedrim nebom

Piše: D. Brkić
Jedanaestočlana porodica Vejiza Mujića već sedam dana spava na otvorenom pored zgarišta porodične kuće u Oskovi kod Banovića. Njima je 25. decembra nepoznati počinilac zapalio kuću, koja je izgorjela do temelja.

“Moja porodica je boravila u Njemačkoj kod rodbine kada nam je komšija javio da je kuća izgorjela. Rizikovali smo i u Njemačkoj sačekali kraj zime, ali smo se prije sedam dana morali vratiti. Došao sam pred kuću u koju sam uložio svojih 30 godina mukotrpnog rada. Od moje kuće nije ostalo ništa, a šteta se procijenjuje na oko 20.000 KM”, kaže Vejiz Mujić.

Njegova porodica, među kojima je i četveromjesečni Arijan, spava na dvije spužve i četiri jastuka koje su dobili od komšija.

“Bili smo dan-dva kod prijatelja, ali on je otišao za poslom, a i svakog gosta je tri dana dosta. Odlučili smo da spavamo ispred kuće, a da lokalnu zajednicu zamolimo za pomoć. Preko Mehmeda Mujića stupili smo u kontakt sa Općinom Banovići, Ministarstvom za ljudska prava, Centrom za socijalni rad… Nemamo konkretnih odgovora, ali iskreno se nadam da će nam pomoći i da će MUP TK pronaći nečovjeka koji mi je zapalio kuću”, nada se Mujić.

Vejiz i Senad Mujić
Vejiz i Senad Mujić

Kaže kako je rođen u Bijeljini, a da od 1998. godine živi u Oskovi. Nikada nije imao problema sa komšijama.

“Ne znam ko je mogao da mi zapali kuću u vrijeme dok sam s porodicom bio u Njemačkoj. Imam kćer koja boluje od epilepsije i ona je jedan od razloga zbog čega sam išao u Njemačku. Nažalost u vatri i dimu izgubio sam sve ono što sam stvarao godinama”, kaže Mujić, koji je zamolio sve dobre ljude da mu pomognu na bilo koji način. Njegov broj telefona je 060 33 23 319.