{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Nakon stečaja "Robnih rezervi" RS nema zalihe goriva, čeka se novi zakon

F
FENA
12.7.2018. u 10:25
7
15
Nakon stečaja "Robnih rezervi" RS nema zalihe goriva, čeka se novi zakon
7
Nakon stečaja "Robnih rezervi" RS nema zalihe goriva, čeka se novi zakon
Foto: D. S./Klix.ba
U Republici Srpskoj više ne postoje "Robne rezerve", pa time ni zalihe nafte i derivata nafte.
Entitetska vlada, u skladu sa Zakonom o interventnim nabavkama, ima mogućnost da nabavi interventne količine naftnih derivata u slučaju ozbiljnog poremećaja na tržištu ovim energentom.

Iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva su najavili da planiraju u narednoj godini usvajanje novog zakona o nafti i derivatima nafte.

"Vlada RS-a će se odrediti o institucionalnom okviru, mjestu i modelu formiranja, čuvanja i obnavljanja obaveznih rezervi nafte i derivata nafte, te načinu njihovog finansiranja i drugim bitnim pitanjima vezanim za skladištenje ovog energenta", navedeno je u odgovoru iz spomenutog ministarstva na pitanje poslanika SDS-a u entitetskom parlamentu Novaka Motike.

Aktuelnim Zakonom o nafti i derivatima nafte definisano je da je javno preduzeće "Robne rezerve RS" u obavezi da skladišti obavezne rezerve derivata nafte.Međutim, "Robne rezerve" u tom bh. entitetu sada su u stečaju.

Spomenuti zakon je tek djelimično usklađen i sa Direktivnom Evropske unije 119/09/EZ, zbog čega u resornom ministarstvu planiraju usvajanje novog.

Zakonom nije precizirano ni intervenisanje u smislu cijene goriva, koje je na benzinskim pumpama u RS-u ponovo skuplje u prosjeku oko pet feninga.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: