Višemjesečna pauza
86

Nakon šest propalih, u petak novi pokušaj zakazivanja sjednice Skupštine BPK

Piše: E. A.
Skupština BPK Goražde posljednju redovnu sjednicu održala je krajem januara ove godine. U međuvremenu su poslanici u martu ove godine na vanrednom zasjedanju raspravljali o stanju u zdravstvu, te održali godišnju sjednicu. Do danas je propalo nekoliko pokušaja zakazivanja nove sjednice. Novi pokušaj zasjedanja skupštinskog kolegija je u petak 17. augusta.

Predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde Aida Obuća izjavila je novinarima da je propalo čak šest pokušaja da se sastane kantonalni parlament, te da je za petak 17. augusta u 10 sati sazvala skupštinski kolegij.

"Kolektivni odmor ističe krajem mjeseca i stiču se sve pretpostavke da se zakaže i održi sjednica. Na ovo što se desilo u 2018. nikako ne mogu biti ponosna jer se sjednice Skupštine ne održavaju u skladu sa utvrđenim Programom rada. Razlog tome je što nije postojao dogovor na kolegiju Skupštine BPK, održali smo bezuspješnih šest sjednica kolegija a da nismo mogli da se dogovorimo oko dnevnog reda i termina za 32. redovnu sjednicu Skupštine", izjavila je Obuća.

Nedavno su Centri civilnih inicijativa objavili podatak da su poslanici u kantonalnoj skupštini Goražde za nepune četiri godine mandata, radili samo 23 dana, odnosno oko 180 sati, što je koštalo oko milion i 600.000 KM, a prva polovina ove godine po broju sjednica, donesenih odluka i zakona, jedan je od najgorih perioda u radu kantonalnih vlasti.

Ukoliko i uspiju zakazati redovnu sjednicu, pred kantonalnim parlamentom naći će se obimna dnevni red, od oko tridesetak tačaka, među kojima su i one koje ne bi smjele čekati uspostavu narednog saziva skupštine. Riječ je o izmjenama budžeta kantonalnog Zavoda zdravstvenog osiguranja, kao i odluke koje se tiču neometanog funkcionisanja javnih ustanova.