BiH
13

Nakon sedam dana saobraćanja inspekcija obustavila nove Centrotransove linije

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Sedam dana od uspostavljanja novih linija, a po izričitom nalogu Ministra saobraćaja Kantona Sarajevo, Kantonalna Uprava za inspekcijske poslove svojim rješenjima zabranila je održavanje Centrotransovih linija Vogošća – Dobrinja i Sutjeska – Orahov Brijeg –Vogošća.

"Kompanija Centrotrans Eurolines je, nakon brojnih zahtjeva Općine Vogošća i Općine Novi grad i peticija građana koji gravitiraju ovim linijama, kao i očiglednog opstruiranja od strane Ministarstva saobraćaja KS u provođenju Zakonom propisanog postupka usklađivanja i registracije redova vožnje, od 01.06.2016. godine otpočela sa radom na linijama Vogošća – Dobrinja i Sutjeska – Orahov Brijeg –Vogošća", podsjetili su iz ove kompanije.

Kazali su da je inspekcija zabranila ove linije, a navedena Rješenja donijela je zbog posebnog zahtjeva Ministra za saobraćaj Kantona Sarajevo, koji je svojim dopisom zahtijevao poduzimanje mjera protiv samo Centrotrans Eurolinesa, a ne i protiv KJKP GRAS koji u kontinuitetu, godinama obavlja nelegalan prijevoz u Kantonu Sarajevo.

Iz Centrotransa pojašnjavaju da je po nalogu Konkurencijskog vijeća BiH još 2010. godine Ministarstva saobraćaja KS otpočelo postupak usklađivanja redova vožnje u KS ali ga do dana nije dovršilo samo iz razloga što KJKP GRAS ne ispunjava Zakonom propisane uslove za obavljanje javnog prijevoza.

"Shodno našim prethodnim dopisima upućenim Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove i nepoduzimanju nikakvih mjera protiv KJKP GRAS Sarajevo koje obavlja javni prijevoz suprotno odredbama Zakona o cestovnom prevozu Federacije BiH (posebno članom 3. tačka 14, član 23 i 33.) jasno je da se radi o nezakonitom ponašanju Ministarstva saobraćaja i Kantonalne uprave za inspekcijske poslove", zaključuju iz Centrotransa.

Linije Vogošća – Dobrinja i Sutjeska – Orahov Brijeg –Vogošća su obustavljene 7. juna.