Protive se akcizama
20

Nakon Saveza za promjene, Demokratska fronta zatražila novu pauzu

Piše: Er. M.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Nakon što su se državni parlamentarci vratili u parlamentarne klupe nakon pauze koju je zastražio SDS, Klub zastupnika DF-a zatražio je novu pauzu od pola sata.

Opozicione političke stranke i Savez za promjene vjerovatno na ovaj način negodaju zbog toga što je predsjedavajuća Zastupničkog doma PSBiH Borjana Krišto na dnevni red uvrstila set zakona o akcizama po hitnom postupku.

Prethodno je zamjenik predsjedavajuće Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović rekao je da je u Poslovniku Zastupničkog doma PSBiH jasno navedeno da su tačke koje je predložio Dom naroda PSBiH obavezne tačke dnevnog reda i da ih nije moguće skinuti sa dnevnog reda.

"Svako drugo ponašanje je protivno Poslovniku Zastupničkog doma PSBiH i Kodeksu o ponašanju članova PSBiH", rekao je Džaferović.

Istakao je da će se set zakona o akcizama definitivno naći na današnjoj sjednici Zastupničkog doma PSBiH pozivajući parlamentarce da se ponašaju u skladu sa Poslovnikom i Kodeksom.

"Nije u skladu sa Kodeksom ustati na sjednici, galamiti i lupati. Zastupnici treba da poštuju Kolegiji Zastupničkog doma PSBiH i predsjedavajuću Borjanu Krišto“, kazao je Džaferović.

Na pitanje o spekulacijama da opozicija sprema zahtjev za njegovom smjenom i smjenom Krišto, on je odgovorio da nisu oni samoinicijativno proglasili dnevni red već da je on proglašen po Poslovniku.

"Što se tiče smjene, neka zastupnici izvole i podnose inicijative", rekao je Džaferović.

On je poručio da nije moguće da se Komisija za finansije i budžet izjasni o setu zakona o akcizama bez zahtjeva Kolegija.

Podsjetimo, parlamentarci zasjedaju od 10 sati.