BiH
1.1k

Nakon sastanka o reformi zdravstva u KS: Do daljnjeg nema spajanja bolnica

Piše: N. N.
Dragan Stevanović (Foto: Klix.ba)
Dragan Stevanović (Foto: Klix.ba)
Do daljnjeg nema spajanja dviju bolnica u Sarajevu, zaključeno je na današnjem sastanku o reformi zdravstva KS.

Sastanku su prisustvovali premijer Elmedin Konaković, ministrica zdravstva KS Zilha Ademaj, v. d. direktora Opće bolnice Sead Bašić i direktorica UKCS Sebija Izetbegović, predsjednici ljekarskih komora KS i FBiH te predstavnici Zavoda za zadravstveno osiguranje KS i Zavoda za javno zdravstvo KS.

Dogovoreno je nekoliko zaključaka. Prvo je obavljena vrlo konstruktivna rasprava i jednoglasno je zaključeno da je sveobuhvatna reforma zdravstva potrebna.

Dr. Dragan Stevanović, predsjednik Upravnog odbora Ljekarske komore KS, u obraćanju medijima nakon sastanka rekao je da su danas mnogo dalje od spajanja Opće bolnice i UKCS-a.

"Mi smo zaključili da je potrebna reforma zdravstva na svim nivoima, odnosno na nivou primarne zdravstvena zaštite, na nivou bolničke zdravstvene zaštite, ali i na nivou finansiranja", rekao je doktor Dragan Stevanović.

Zatim je zaključeno da je radna grupa koju je formirala Vlada FBiH do sada radila samo analizu stanja, pri čemu će se u cijelu reformu uključiti i struka, a prije svega Zavod za javno zdravstvo KS.

"Zaključili smo da će nastaviti raditi i postojeća radna grupa, ali će se uključiti i sve druge institucije", pojasnio je Stevanović uz napomenu da će se nakon analize ponuditi više prijedloga reformi zdravstva, pri čemu će konačnu odluku o svemu donijeti osnivači zdravstvenih institucija, odnosno Skupština KS. U cijelom procesu poštivati će se sve zakonske procedure uz dostavljanje mišljenja struke.

Stevanović je rekao da će se o cijeloj reformi, pa tako i o mogućnosti spajanja bolnica, odlučivati nakon sveobuhvatne analize. No, još uvijek nije određen rok do kada se treba završiti analiza, a Stevanović očekuje da ministrica Ademaj uskoro sazove novi sastanak na kojem bi se govorilo o detaljima.

"Sve što će se uraditi bit će na osnovu detaljnih analiza uz prethodnu raspravu na stručnim organima, uključujući i Liječničku komoru KS i FBiH", kazao je Stevanović.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Konkretnih preporuka kako reformisati zdravstvo još uvijek nema. Stevanović kaže da će za analizu stanja i donošenje konkretnih mjera trebati najmanje šest mjeseci.

"Istina je da je zdravstveni sistem neracionalno trošio novac, ali se to i sada čini. Mi moramo osigurati da postojećim novcem građanima ponudimo bolju zdravstvenu zaštitu. To će se učiniti razumnim i promišljenim potezima. Da li će u toj priči biti i smanjivanja ili spajanja bolničkih kapaciteta, u kojem obimu i kako, to ćemo odlučiti nakon analize", dodao je Stevanović.

Situacija u Općoj bolnici je mirnija, bolnica radi u punom kapacitetu te će tako i ostati sve dok ne bude odlučeno drugačije.

"Nakon ovog sastanka mislim da smo dalje od mogućeg spajanja Opće bolnice i UKCS na način kako se to htjelo", rekao je Stevanović.

O dugu koji ima UKCS nije se raspravljalo kao i o mogućim nezakonitim radnjama u ovoj instituciji u prethodnom periodu nije se razgovaralo nakon informacije premijera Konakovića da to rade nadležne pravosudne institucije.