{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nakon ratificiranja SSP-a potreban veći reformski zahvat

F
6.11.2008. u 18:38
0
2
Nakon ratificiranja SSP-a potreban veći reformski zahvat
0
Nakon ratificiranja SSP-a potreban veći reformski zahvat
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU-a Miroslav Lajčak pozdravio je danas odluku Predsjedništva BiH da ratificira Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s Evropskom unijom.
"Okončanjem procesa ratifikacije BiH je prvi put u formalnom i zakonski obavezujućem ugovornom odnosu s Evropskom unijom. Time BiH šalje signal da želi napredak i da je otvorena za investicije. Međutim, ratifikacija predstavlja tek prvi korak na zahtjevnom putu i samo će puna provedba Sporazuma donijeti stvarnu i dugoročnu korist“, naglasio je Lajčak.

On je dodao kako nema više vremena za gubljenje, a da lideri i parlamentarci treba da pretoče svoje javno iskazano opredjeljenje za EU u konkretna djela - dogovor o potrebnim reformama i njihovu provedbu.

"Izvještaj Evropske komisije o napretku utvrdio je politički i zakonodavni program za predstojeće mjesece. Negativna retorika iz proteklih godina mora prestati i biti zamijenjena duhom kompromisa, u protivnom BiH se izlaže opasnosti da zaostane za svojim susjedima na putu ka Evropskoj uniji“, zaključio je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU-a, saopćeno je iz OHR/EUSR-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: