Miroslav Lajčak
0

Nakon ratificiranja SSP-a potreban veći reformski zahvat

FENA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU-a Miroslav Lajčak pozdravio je danas odluku Predsjedništva BiH da ratificira Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s Evropskom unijom.

"Okončanjem procesa ratifikacije BiH je prvi put u formalnom i zakonski obavezujućem ugovornom odnosu s Evropskom unijom. Time BiH šalje signal da želi napredak i da je otvorena za investicije. Međutim, ratifikacija predstavlja tek prvi korak na zahtjevnom putu i samo će puna provedba Sporazuma donijeti stvarnu i dugoročnu korist“, naglasio je Lajčak.

On je dodao kako nema više vremena za gubljenje, a da lideri i parlamentarci treba da pretoče svoje javno iskazano opredjeljenje za EU u konkretna djela - dogovor o potrebnim reformama i njihovu provedbu.

"Izvještaj Evropske komisije o napretku utvrdio je politički i zakonodavni program za predstojeće mjesece. Negativna retorika iz proteklih godina mora prestati i biti zamijenjena duhom kompromisa, u protivnom BiH se izlaže opasnosti da zaostane za svojim susjedima na putu ka Evropskoj uniji“, zaključio je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU-a, saopćeno je iz OHR/EUSR-a.