Hitna sjednica
84

Nakon protesta roditelja Vlada FBiH izdvojila dva miliona KM za djecu oboljelu od cistične fibroze

A. Ku.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je na današnjoj hitnoj sjednici odluku kojom su izdvojena dva miliona KM za nabavku lijekova djeci oboljeloj od cistične fibroze.
Prije nekoliko dana su roditelji djece protestovali ispred zgrade Vlade FBiH jer nisu dobili obećani novac za kupovinu prijeko potrebnog lijeka Kaftrio. Nakon toga su se sastali sa premijerom Nikšićem koji je obećao da će to biti završeno.

"Odluka o preraspodjeli sredstava iz Budžeta FBiH za 2023. godinu je da se iznos od dva miliona KM preraspodjeli na razdjel Federalnog ministarstva zdravstva, u okviru tekućih transfera drugim nivoima vlasti i fondovima - Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH", navedeno je iz Vlade FBiH.

Na prijedlog Federalnog ministarstva zdravstva donesena je i Odluka o izmjenama i dopuni Odluke o usvajanju Programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava "Tekući transfer drugim nivoima vlasti i fondovima - za Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH", utvrđenih Budžetom FBiH za 2023. godinu ovom ministarstvu.

Dopunom su sredstva za obezbjeđivanje prava na lijekove i medicinska sredstva koji se finansiraju sredstvima federalnog fonda solidarnosti uvećana za dva miliona KM, a u sadržaj programa su uvršteni i lijekovi za liječenje cistične fibroze.

Na prijedlog ovog ministarstva, dopunjena je i Odluka o Listi lijekova Fonda solidarnosti Federacije BiH. Dopunom su u ovu listu u okviru priloga "Posebni program" dodana dva lijeka za liječenje pacijenata oboljelih od cistične fibroze.

U obrazloženju je navedeno da je bilo potrebno lijekove za cističnu fibrozu uvrstiti u Listu lijekova Federalnog fonda solidarnosti u skladu sa zakonskim propisima.

Prvom danas donesenom odlukom, Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH zadužen je da poduzme potrebne aktivnosti iz okvira svojih nadležnosti za nabavku lijekova za cističnu fibrozu.