Dom naroda FBiH
78

Nakon prijedloga za smjenu Puzigaće, Bradara potegla pitanje vitalnog nacionalnog interesa

Piše: A. D.
Foto: K. S./Klix.ba
(Foto: K. S./Klix.ba)
Kod utvrđivanja dnevnog reda sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH, nakon što je Klub Srba predložio da se danas raspravlja o smjeni potpredsjedavajućeg Doma Drage Puzigaće (SNSD), predsjedavajuća Lidija Bradara (HDZ) je potegla pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Prema pposlovniku, ako se usvoji dnevni red s tačkom koja se odnosi na izglasavanje smjene Puzigaće to će pitanje biti izglasano prema proceduri koja se odnosi na vitalni nacionalni interes. To znači da bi, ako se smjena usvoji, ovo pitanje išlo pred Ustavni sud FBiH na odlučivanje.

Zanimljivo je da je u ovom slučaju predsjedavajuća iz reda hrvatskog naroda i članica HDZ-a, potegla pitanje zaštite vitalnog interesa na smjenu srpskog delegata odnosno člana SNSD-a.

Budući da je osim Bradare i sam Puzigaća povukao pitanje vitalnog nacionalnog interesa, onda odluku o njegovoj smjeni moraju izglasati dvije trećine svakog kluba u Domu naroda. To, praktično, nači da do njegove smjene neće doći jer HDZ BiH, koji čini većinu u Klubu hrvatskog naroda, očito neće glasati po ovom pitanju.

Predrag Kojović, delegat iz Kluba Srba, rekao je da se ova procedura može pokrenuti jedino kada je u pitanju zakon, a ne i odluke o imenovanjima.

Dopredsjedavajući Doma naroda Jasenko Tufekčić smatra da Bradara govori o nečemu s čime se želi stvoriti prostor da neko nekoga želi prevariti odnosno opstruirati rad Doma naroda.

Na to je Bradara odgovorila „da nikada nije zloupotrijebila Ustav FBiH".

"Poznat mi je član 115. Poslovnika Doma. Nisam rekla da je to štetno već da se postupi po toj proceduri. Samo zato što nije opravdan razlog za smjenu Puzigaće", dodala je Bradara.

Tokom rasprave delegat Mile Marčeta izrazio je mišljenje da Klub Srba ne postoji.

"Kad je Klub zasjedao osim ovih pojedinaca koji hoće da ušičare nešto. Šta je razlog da se Puzigaća mijenja. Pojedinac može predložiti smjenu, ali pitam kad je Klub zasjedao i donio ovu odluku", upitao je Marčeta.

Puzigaća je prošle sedmice, zajedno sa predsjedavajućom Lidijom Bradarom (HDZ BiH), potpisao akt u kojem je naveo kako smatra da Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu FBiH spada u pitanje vitalnog nacionalnog interesa.

Stranke SDA, SBB, SDP, DF i Naša stranka, koje su potegle pitanje smjene Puzigaće žele stvoriti pretpostavke da se odlukom Puzigaće i Bradare Zakon o izbornim jedinicima FBiH ne obori već na startu, odnosno na samoj sjednici na kojoj se o njemu bude glasalo, jer je plan da se vanredna sjednica na kojoj bi se trebalo glasati o ovom zakonu, sazove već danas, i to odmah nakon redovne.

Inače, predloženi zakon, koji je usvojen u Predstavničkom domu riješava odredbe omogućava izbor delegata u Dom naroda, samim time i implementaciju izbora, te praktično riješava presudu "Božo Ljubić".