BiH
0

Nakon požara dvije bebe još na intenzivnoj njezi

FENA
Dvoje djece koja su pretrpjela posljedice jučerašnjeg požara u Dječijem domu "Ljubica Ivezić" u Sarajevu, kada je smrtno stradalo pet beba godišta 2006. i 2007., nalaze se još na odjelu intenzivne njege Pedijatrijske klinike Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS). Jedno je još u životnoj opasnosti, ali mu je stanje stabilnije, dok je drugo mnogo bolje.

Stanje sedamnaestero druge djece, u dobi od četiri mjeseca do četiri i po godine, evakuirane iz Doma tokom požara je zadovoljavajuće stabilno te bi u naredna 24 sata bilo moguće vratiti ih u njihovu ustanovu.

Ove informacije je saopćila direktorica Pedijatrijske klinike prof. dr. Senka Mesihović-Dinarević tokom jutrošnje posjete Klinici predsjedavajućeg Gradskog vijeća Sarajeva Marina Ivaniševića te načelnika općina Centar i Novi Grad Dževada Bečirevića i Damira Hadžića.

Medicinska sestra Suada Čengić koja je zadobila povrede spasavajući bebe nalazi se na Klinici za plastičnu hirurgiju. Opekotine koje je zadobila je životno ne ugrožavaju, ali je respiratorno ugrožena.

Dr. Mesihović-Dinarević je istaknula da su na ovoj klinici, kao i na KCUS-u uopće dignuti svi kapaciteti. Jučer je sve osoblje Klinike samo dolazilo na posao nakon što su čuli vijest o tragediji i time pokazalo da je kolektiv kojem je stalo do brige o djeci.

Direktor KCUS-a prof. dr. Faris Gavrankapetanović je naglasio da se ozbiljnost svake države vidi u zaštiti ranjivih grupa, što štićenici Doma "Ljubica Ivezić" svakako jesu.

On je kazao da bi bilo možda bolje djecu koja se nalaze na pedijatrijskoj klinici ostaviti tamo do kraja sedmice radi psihološkog oporavka, u čemu će pomoć pružiti i stručno osoblje KCUS-a.

Tokom sastanka je također predloženo da se radi njihovog psihološkog oporavka organizira i njihov odlazak u neko odmaralište izvan Sarajeva.

Nakon sastanka s dr. Mesihović-Dinarević i dr. Gavrankapetanovićem, Ivanišević, Bečirević i Hadžić obišli su djecu iz Doma koja su smještena na Pedijatrijskoj klinici.