{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nakon poplava zagađena voda u pet gradova

11.12.2014. u 16:39
9
0
Nakon poplava zagađena voda u pet gradova
9
Nakon poplava zagađena voda u pet gradova
Agencija za sigurnost hrane je zaprimila osam uzoraka vode za piće u kojima je laboratorijski utvrđena neusklađenost određenih hemijskih parametara sa Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće. Tako je ustanovljeno da je nakon poplava zagađena voda u pet bh. gradova.
Imajući u vidu da nakon poplava može doći do kontaminacije vode za piće i hrane/hrane za životinje, Agencija u saradnji sa nadležnim inspekcijskim organima i laboratorijama provodi Plan praćenja zdravstvene ispravnosti vode za piće i hrane/hrane za životinje u poplavljenim područjima.

U okviru ovog Plana uzeto je ukupno 352 uzorka vode za piće, hrane i hrane za životinje u 17 gradova i općina u BiH koje su u maju 2014. godine bile zahvaćene poplavama, te su isti upućeni na laboratorijske analize. Planirano je da se uradi ukupno 4378 analiza, od čega 3884 analize na prisustvo rezidua pesticida i 494 analize na prisustvo kontaminanata.

Uzorci u kojima su utvrđene neusklađenosti su uzete na sljedećim lokacijama:

- Maglaj, uzorkovano u Javnoj ustanovi "Prva osnovna škola", područna škola Kosova (lokalni vodovod) i Smajlovac/Jablanica (lokalni vodovod),
- Brčko, uzorkovano na lokalnom vodovodu "Vučilovac" i Osnovna škola "Brezovo polje" (lokalni vodovod),
- Bosanski Šamac, MZ Gornja Slatina (arteški bunar za javno vodosnabdijevanje),
- Doboj, lokalni vodovod "Suvo polje", uzorkovano u MZ Tekućica i lokalni vodovod "Kukmuž" uzorkovano u osnovnoj školi "Sveti Sava" i
- Bosansko Petrovo, lokalni vodovod, uzorkovano u osnovnoj školi "Vuk Karadžić".

Agencija je, odmah po prijemu, dostavila laboratorijske izvještaje na dalje postupanje nadležnim inspekcijskim organima, te preporučila preduzimanje propisanih mjera u cilju zaštite zdravlja i interesa potrošača, saopćeno je iz Agencije za sigurnost hrane.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: