BiH
8

Nakon poplava ogromne štete u općini Gračanica, načelnik Helić uputio apel za pomoć

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Načelnik Općine Gračanica Nusret Helić uputio je apel za pomoć ovoj općini koja je pretrpjela velike štete u majskim, ali i poplavama koje su pogodile općinu početkom augusta.

Načelnik Helić ističe da je Gračanica u elementarnoj nepogodi i poplavama u maju pretrpjela ogromne štete koje su procijenjene na 45 miliona KM. Nešto slično i gore, kako navodi, desilo se 5. augusta i naredna 3-4 dana kada su podivljale rijeke u mjesnim zajednicama i Sokoluša i Drijenča u Gračanici, što je dovelo do poplava na gotovo cijeloj teritoriji općine.

Najviše je stradala Gračanica s industrijskom zonom, te mjesne zajednice Donja Orahovica, Miričina, Rašljeva, Gornja Orahovica i dr.

Poplavljeno je više od 300 stambenih objekata, 30-ak firmi, posebno Jadrina, Index, Olimp, Isowood, Plastex, Dusa komerc, presječeni su putevi, porušeno ili oštećeno 20-ak mostova, pokrenuta su nova klizišta, a štete iznose više od 27 miliona KM ili ukupno s majskim oko 71 milion KM.

"Činimo sve da ublažimo posljedice, obezbijedimo krov nad glavom, saniramo puteve. Naše mogućnosti su ograničene. Stoga upućujemo apel za pomoć", naglašava načelnik Helić.

Navodi da su najneophodniji hrana za djecu i odrasle (brašno, ulje, riža, konzervirana hrana), finansijska sredstva za izgradnju kuća, sanaciju puteva, vodovoda, vodotoka, građevinski materijal za izgradnju kuća te namještaj i bijela tehnika za poplavljene kuće.

Svim aktivnostima koordinira Općinski štab civilne zaštite sa komandantom na čelu, općinskim načelnikom Nusretom Helićem.

Otvoreni su i posebni računi kako bi sredstva bila transparentno trošena: - Poseban račun budžeta Općine Gračanica, uplate u KM otvoren kod NLB - Tuzlanska banka Broj: 132-180-03102487-45 - Devizni račun budžeta Općine Gračanica, uplate u EUR valuti otvoren kod NLB - Tuzlanska banka Broj: 100859718 IBAN: BA 39 1321 81008597 1892.