{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nakon obnove Kamena kuća u tvrđavi Kastel uskoro otvara svoja vrata

21.10.2015. u 21:26
27
28
Nakon obnove Kamena kuća u tvrđavi Kastel uskoro otvara svoja vrata
27
Nakon obnove Kamena kuća u tvrđavi Kastel uskoro otvara svoja vrata
Foto: Klix.ba
Do kraja mjeseca zvanično će biti otvorena Kamena kuća u sklopu banjalučke tvrđave Kastel. Kako nam je rečeno u Administrativnoj službi Grada Banjaluka, Kamena kuća je u potpunosti renovirana, u njoj će biti smješten muzej, a prilikom zvaničnog otvaranje će biti upriličena izložba koja je dogovorena sa UNESCO-om.
"U toku su aktivnosti na izgradnji vrelovoda koji će omogućiti priključak za grijanje svih cjelina, čime će biti stečeni uslovi  za otvaranje i početak rada Kamene kuće. Radovi na prvoj fazi Cjeline 2 su u toku i teku po planiranoj dinamici, a rok za završetak je planiran početkom 2016. godine", ističe Nevena Blagojević-Podrić, šef Odsjeka za odnose sa javnošću u Administrativnoj službi Grada Banjaluka.

U dvogodišnjim radovima na tvrđavi Kastel, pored Kamene kuće, sanirana je i sjeverna kapija, kao i bedemi na južnoj strani tvrđave, uz Vrbas. U toku je i sanacija ljetne pozornice i zidina oko sjeverne kapije. Finansijska sredstava za rekonstrukciju  su osigurana iz  EU fondova i njihov ukupan iznos je oko sedam miliona KM, dok je  Grad Banjaluka  za potrebnu tehničku dokumentaciju, dozvole, te rekonstrukciju trafostanice i izgradnju vrelovoda do sada uložio oko dva miliona KM.

Kada bi se mogla očekivati kompletna rekonstrukcija ove banjalučke znamenitosti, nemoguće je prognozirati  jer nastavak radova na rekonstrukciji ovisi o osigravanju finansijskih sredstava. Prema prognozama stručnjaka cjelokupna rekonstrukcija tvrđave koja se prostire na 48.000 metara kvadratnih koštat će oko 25 miliona maraka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: