BiH
0

Nakon obilaska lokaliteta Vratnice egiptolog Ibrahim Aly potvrdio da je to djelo ljudskih ruku

FENA
Profesor egiptologije, dr. Mohamed Ibrahim Aly, koji od jučer boravi u Visokom u društvu s nezavisnim istraživačem Semirom Osmanagićem i jordanskim arheologom Zakariyom ben Badhannom, obišao je lokalitet Vratnice - drevni hram i bosansku piramidu Mjeseca i već nakon nekoliko minuta boravka na lokacijama dr. Ibrahim Aly je konstatovao da se radi o vještačkoj građevini.

"Pukotine koje gledamo nikako nisu mogle nastati prirodnim putem. Ovi blokovi su obrađeni ljudskom rukom i vjerovatno preneseni na ovu lokaciju. Da li se ovdje radilo o brdu koje je obloženo kamenim blokovima ili je čitava ova građevina urađena od dna prema vrhu, potrebno je utvrditi nakon što se objekt detaljno očisti od naslaga zemlje i vegetacije. Iskreno ovo priroda nije mogla napraviti." izjavio je dr. Aly.

[SLIKA]1[/SLIKA]

Egipatski stručnjak je istakao kako je za Projekt potrebno dosta vremena i novca, ali da razloga za optimizam itekako ima.

Nakon obilaska nalazišta u Vratnici, dr. Aly je obišao sondu br. 1 na piramidi Mjeseca. Gotovo identične ploče pješčara na ovoj piramidi uvjerile su stručnjake iz Egipta i Jordana da je ljudska ruka napravila kolosalne piramidalne građevine koje je Osmanagić prije godinu dana predstavio domaćoj i svjetskoj javnosti.

[SLIKA]2[/SLIKA]

Mohamed Ibrahim Aly će u Visokom boraviti narednih nekoliko dana i nakon obilaska svih sondi na piramidama Sunca i Mjeseca te tunela koji vode od Ravni prema piramidi Sunca, napravit će detaljan izvještaj o svom boravku u BiH.