Sport na aparatima
58

Nakon nastale štete i najave protestnog treninga, Kasumović riješio problem treninga u Areni

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Nakon najavljenog protestnog treninga zeničkih sportskih klubova na otvorenom, riješen je problem kojeg su proteklih mjesec dana imali sportski kolektivi te će ponovo imati gdje trenirati.

Rukometni klub Čelik izbačen je iz premijerligaškog takmičenja zbog protesta i što nisu igrali mečeve koji su bili planirani u sklopu takmičenja čime su iskazali nezadovoljstvo teškom finansijskom situacijom u klubu, a u svom saopćenju za javnost su kazali kako nemaju plate, a ni podrške Grada Zenice.

Međutim, RK Čelik je bio samo jedan od sportskih klubova koji nije imao podršku mjesec dana od svog grada, ali izgledno je da do protestnog treninga na otvorenom neće doći jer je na adresu medija večeras stigao mail da je Kasumović naložio da se sportskim klubovima omogući održavanje trenažnog procesa u Gradskoj Areni Husejin Smajlović.

Kasumović je naložio Javnom preduzeću za upravljanje i održavanje sportskih objekata d.o.o. Zenica da omogući održavanje trenažnog procesa, održavanje takmičenja i manifestacija sportskim klubovima u Gradskoj areni "Husejin Smajlović" i tako riješio problem sa kojim su se našli sportski kolektivi na području grada.

"Naložio sam preduzeću da odmah obavijesti klubove da mogu nastaviti sa svojim aktivnostima u "Areni", a svakako da ćemo i u narednom Budžetu spriječiti da klubovi dođu u ovakvu situaciju. Osim trenažnog procesa u ‘Areni’, Gradska uprava Zenica planira i na drugi način pomoći sportske klubove", rekao je Kasumović.

Nedim Talić, direktor JP za upravljanje i održavanje sportskih objekata Zenica, je kazao da je Kasumović rekao da će Grad Zenica pokriti troškove trenažnog procesa takmičenja i manifestacija koje su potrebne sportskim kolektivima te da već od danas nastave s treninzima.

“Mi ćemo obezbijediti sve potrebne uslove našim sportistima”, kazao je Talić.

Ranije su se sportski kolektivi pozvali na sastanak gradonačelnika Kasumovića, vijećnika i članova komisije za sport koji je održan 22. augusta gdje je jasno i glasno, kako kažu, poručeno da zenički klubovi neće biti uskraćeni za trenažni proces.

“Na njihov zahtjev ovdje su danas predstavnici svih klubova. Njihov trenutni problem jeste nedostatak finansijskih sredstava kako bi do kraja godine mogli održati trenažni i takmičarski dio. Obećao sam da ću pronaći način da im i to pomognem, a riječ je o oko 250 hiljada KM. Međutim, problem je što ima previše klubova. Gradska uprava insistira da se zbog toga napravi Strategija sporta u ovom gradu gdje će biti nosioci za određene sportove koji će dobijati više sredstava. U narednu godinu bez te Strategije neću da ulazim. Sad smo stabilizovali mnogesportske klubove i trebamo ići naprijed, a da bismo to i postigli potrebna je strategija”, kazao je u augustu Kasumović prema navodima sportskih kolektiva.

Zenički klubovi koji su 1. decembra na platou ispred Gradske arene Husejin Smajlović planirali održati protestni trening još se uvijek nisu izjasnili da li su odustali od ove namjere s obzirom da im je omogućen trenažni proces u Areni.