Od 10. decembra
303

Nakon Mostara, i Čapljina zabranila rad nedjeljom uz visoke prekršajne kazne

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Nakon Mostara i Čapljina je zvanično zabranila rad nedjeljom i najavila rigorozne kazne svima koji se ne budu pridržavali novih pravila o radnom vremenu koje je usvojilo Gradsko vijeće u tom hercegovačkom gradu.

Zabrana rada nedjeljom zvanično stupa na snagu 10. decembra za sve privredne subjekte koji obavljaju djelatnost na području Čapljine, od kada će nadzor nad primjenom te odluke provoditi nadležna inspekcijska služba i Policijska uprava Čapljina.

Za nepoštivanje novih pravila predviđene su novčane kazne čak do 3.000 KM.

Novom odlukom o radnom vremenu u Čapljini trgovinama na veliko i malo u kojima se vrši promet prehrambenim proizvodima može se odrediti radno vrijeme svakim danom od 6:00 do 22:00 sata, izuzev nedjeljom i državnim praznicima.

Ni trgovine na veliko i malo u kojima se vrši promet neprehrambenim proizvodima neće raditi nedjeljom, a njihovo radno vrijeme bit će od 7:00 do 21:00 sat.

Nedjeljom, blagdanima i neradnim danima omogućit će se rad trgovinama koje se bave prodajom pekarskih proizvoda od 7:00 do 12:00 sati, kao i cvjećarnama.

Trgovinama koje se bave isključivo prodajom suvenira dozvoljen je rad nedjeljom i blagdanima od 8:00 do 24:00 sata kao i tradicionalnim, starim obrtima i zanatima na području toga grada.

Kako navode iz Gradske uprave Čapljina vlasnici svih objekata su dužni utvrditi radno vrijeme svoga objekta, uz poštivanje propisanog, ukupnog broja sati, rada u toku sedmice za uposlenike, te ga istaknuti na vidno mjesto i strogo se pridržavati.