{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nakon medicinara i policajci se spremaju za štrajk

F
15.12.2010. u 14:37
0
0
Nakon medicinara i policajci se spremaju za štrajk
0
Nakon medicinara i policajci se spremaju za štrajk
Zbog nepoštivanja Kolektivnog ugovora i Zakona o platama državnih službenika i namještenika, kojim su predviđene iste plate za sve policijske službenike u Federaciji BiH, Sindikat policije MUP-a Sredonjobosanskog kantona (SBK) donio je odluku da 1. januara 2011. stupi u štrajk.
Sindikat traži izvršenje pravosnažnih sudskih presuda u cjelosti, a ne u iznosu od 30 posto, koji je ponudila Vlada SBK-a.

Također, zahtijeva hitno donošenje Zakona o platama policijskih službenika u SBK-u shodno postojećem zakonu na federalnom nivou, te akontativnu isplatu plata po tom osnovu.

U SBK-u od 15. novembra traje štrajk zdravstvenih radnika. Nezavisni strukovni sindikat radnika u zdravstvu najavio je 20. decembra protestni skup pred zgradom kantonalne vlade ako ne bude ispoštovan prijedlog koji je Sindikatu, mjesec dana od početka štrajka, ponudio pregovarački tim Vlade.

Prijedlog predviđa da se iz budžeta SBK-a Zavodu zdravstvenog osiguranja doznače sredstva za poštivanje prava iz Kolektivnog ugovora za zadnja tri mjeseca, te da se isplata regresa za 2010. zdravstvenim radnicima izvrši najkasnije do 30. juna 2011.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: