BiH
20

Nakon manifestacije Grebak 2015. iza posjetilaca ostalo mnoštvo smeća

Piše: N. N.
(Foto: Čitatelj/Klix.ba)
U nedjelju je na platou Grebka održana tradicionalna manifestacija u znak sjećanja na odbranu ovog dijela BiH. Stanovnici opkoljenog Goražda su jedino preko Grebka imali vezu sa slobodnom teritorijom BiH pa je za mnoge Grebak značio spas.

Organizatori ovogodišnje manifestacije Grebak 2015. bili su Općina Foča-Ustikolina i Udruženje demobilisanih boraca Armije RBiH.

Kako je stajalo u zvaničnom pozivu, i ove godine učesnici su evocirali uspomenu na put spasa Goražde-Grebak-Trnovo-Igman-Pazarić koji je je bio jedina veza za opkoljeno Goražde sa slobodnim teritorijama.

U nedjelju se na ovom platou okupilo blizu 2.000 osoba, a zvanični dio programa počeo je u 11 sati i 30 minuta. Nakon defilea ratnih zastava i polaganja cvijeća održan je i prigodan kulturno-zabavni program.

No, nakon cjelodnevnog programa, na platou gdje se održava manifestacija ostalo je mnoštvo smeća. Iz Ministarstva za boračka pitanja Vlade BPK Goražde kažu da su za cjelokupnu manifestaciju odgovorni u Općini Foča-Ustikolina te u Udruženju demobilisanih boraca Armije RBiH.

Iz Udruženja demobilisanih boraca Armije RBiH kažu da oni svake godine pokupe smeće te da će u narednih nekoliko dana riješiti problem.

"Mi svake godine postavimo i kante za smeće, ali ti koji gore dolaze sa šatorima i prave neke kafane ostave najviše smeća iza sebe. Također, svake godine pokupimo smeće i to ćemo učiniti i ove godine", kaže Hamid Kušundžija iz Udruženja demobilisanih boraca Armije RBiH.