Sarajevo
173

Nakon kritika javnosti, gradonačelnica zatražila uređenje spomen-parka Vraca

B. R.
Počelo uređenje spomen-parka Vraca u Sarajevu (Foto: Facebook Benjamina Karić)
Počelo uređenje spomen-parka Vraca u Sarajevu (Foto: Facebook Benjamina Karić)
Košenje trave i uređenje sarajevskog spomen-parka Vraca počeli su danas, a nakon opravdanih kritika građana.
Gradonačelnica Benjamina Karić (SDP) obavijestila je javnost da su radnici preduzeća Park počeli s radovima na njenu inicijativu.

"Bez obzira na ograničenu nadležnost, za Grad Sarajevo je nedopustivo da se park Vraca, kao nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, nalazi u stanju u kakvom je trenutno", poručila je gradonačelnica.

Klix.ba je u ponedjeljak, 6. juna, pisao o tome da je spomen-park Vraca u neprihvatljivom stanju. Na mnogim mjestima je oštećen, na njemu su ispisani grafiti, a bio je zarastao u travu i korov. Na njegovom području je odloženo i smeće, uprkos tome što se u parku nalaze kante za smeće.

Karić je tokom jedne od posjeta spomen-parku Vraca u julu prošle godine najavila institucionalno rješenje.

"Nakon pribavljanja potrebnih saglasnosti, predložit ću Gradskom vijeću da se ovaj spomen-park, muzej na otvorenom, neprocjenjive vrijednosti pridruži Muzeju grada. Kompleks na Vracama ima simboliku, ljepotu i važnost te je krajnje vrijeme da oživimo jedan od najvećih simbola otpora i borbe građana protiv fašizma", poručila je gradonačelnica.

U Drugom svjetskom ratu na ovoj lokaciji ubijen je veliki broj građana Sarajeva koji su pružali otpor nacistima i fašistima. Na spomeniku su upisana imena i prezimena više od 9.000 ubijenih ljudi u i oko Sarajeva.

Spomen-park su projektovali arhitekti Vladimir Dobrović, Alija Kučukalić i Aleksandar Maltarić, a zvanično je otvoren 25. novembra 1981. Riječ je o nacionalnom spomeniku Bosne i Hercegovine.