Radikalizacija odnosa
1.3k

Nakon kraha u Briselu i Berlinu HDZ prijeti pregovorima sa SNSD-om o budućnosti BiH

R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Neupitni porazi politike HDZ-a BiH na evropskom nivo kroz negativan stav glavnih članica Evropske unije, a posebno Njemačke, prema njihovoj viziji uređenja BiH, tjeraju stranku Dragana Čovića na dodatno radikaliziranje političke scene u BiH.
Na to sluti izjava predsjednika Federacije BiH i potpredsednika HDZ-a Marinka Čavare za RTRS gdje je on izjavio kako Hrvati priželjkuju tripartitni razgovor o budućnosti BiH, ali za sada, kako reče, Bošnjaci odbijaju i svaki pokušaj sa njima osuđen je na neuspjeh.

Čavara kaže da ga stav SDA ne obavezuje, dok razgovor o budućnosti BiH vidi kao dobru namjeru iz Republike Srpske i nasušnu potrebu Hrvata, koje Bošnjaci sve više majorizuju.

"Mislim da je jasno da je razgovor, u ovom formatu, naroda i entiteta neophodan bez obzira što neki osuđuju taj postupak, ja ga smatram dobronamjernim", rekao je Čavara.

Objašnjava da je o međuentitetskom i dijalogu tri konstitutivna naroda već razgovarao sa predsjednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović koja je najavila da će predstavnicima vlasti u Federaciji dostaviti zvaničanu verziju dokumenta kao osnovu za dijalog.

Čavara čak pomije i mogućnost mirnog razlaza te kaže kako se ta mogućnost nepovratno izgubila prije početka sukoba.

"Kada smo imali i od Evrope različitih rješenja i uređenja BiH i mislim da je bošnjačka strana prvenstveno odbila takav prijedlog. Prema tome prijedlog za razgovor o budućnosti svih nas u BiH nema alternative. Hajdemo na nivou konstitutivnih naroda da razgovaramo kako ćemo urediti ovu BiH u kojoj živimo da je doživimo kao svoju", rekao je Čavara.