Politika podjela
103

Nakon kraha s odlazećom američkom administracijom, Dodik nema sreće ni sa kadrovima u EU

S. H.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Nakon prijedloga Lasla Tročanjija za novog komesara za proširenje Evropske unije, među prvima je stigla čestitka Milorada Dodika uz poruku da se raduje što će se sastati s novim ljudima u Evropskoj komisiji.
Istakao je tako lider SNSD-a optimizam da će "nova administracija" Evropske unije blagonaklono gledati na politiku koju vodi on i koju je nametnuo u RS-u.

Iako su mnogi političari i analitičari poručili da je izbor Tročanjija, kao desničara odanog Viktoru Orbanu opasna igra koja bi s emogla loše odraziti na evropski put BiH, Dodika to nije omelo da čestita Tročanjiju.

Poručio je Dodik nedavno da se raduje sastanku sa svim novim ljudima iz Evropske komisije, a posebno s komesarom za proširenje.

"Mislim da je veoma važno da dolazi iz Mađarske, jer imaju bolji senziblitet za Balkan, nego neke druge zemlje i da u tom pogledu mogu da izrazim zadovoljstvo. Odjednom su shvatili da dolazak migranata treba zaustaviti, jer ima niz problema, od socijalnih, pa što ne reći i vjerskih i da se oni polako orijentišu na zaustavljanje migranata koji dolaze iz zemalja srednjeg i dalekog Istoka i pokušavaju da bazen za radnu snagu preusmjere ovdje, na zemlje koje bi sutra trebalo da budu članice EU", kazao je Dodik.

Međutim, dana sje stigao hladan tuš za lidera SNSD-a. Tročanji je dobio odbijenicu i to zbog mogućeg sukoba interesa.

Slično je Dodik najavljivao velike promjene prema RS-u dolaskom na vlast Donalda Trumpa. Kritizirao je "odlazeću administraciju", najavljujući bolje dane i vjerovatno očekivajući skidanje s crne liste SAD-a.

Ništa što je Dodik zaželio nije se dogodilo. Još je na crnoj listi, sankcije su mu potvrđene, a SAD imaju jednak tretman prema BiH, jasno potvrđujući podršku integritetu i suverenitetu.

Specijalni predstavnik za Balkan je Matthew Palmer, čiji stavovi također ne idu u prilog Dodiku, a nedavno je Trump smijenio savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona, koji je bio poznat između ostalog po ideji razmjene teritorija na Balkanu i slično.