Vremenska prognoza
21

Nakon jutarnjih padavina, tokom dana slijedi razvedravanje

S. Š.
Izvor: BHMeteo.ba
Izvor: BHMeteo.ba
Tokom prethodne noći u Bosnu i Hercegovinu je stiglo naoblačenje koje je jutros donijelo mješovite padavine većem dijelu zemlju, uz blagi porast temperature tako da ovog jutra nismo okovani debelim minusima. Međutim, padavine se neće zadržati tako da nas poslijepodne već očekuje razvedravanje.

Iako se u jutarnjim satima bilježe snježne padavine, one će biti u nešto manjim količinama. Najmanje će ih biti na jugu Hercegovine i na jugoistoku Bosne gdje danas većinom ostaje suho vrijeme.

Osim toga, zrak je ovog jutra u Sarajevu ocijenjen kao "Nezdrav" sa indeksom zagađenja od 195 koliko je izmjereno na Ilidži, javlja FHZM.

U poslijepodnevnim satima danas postepeno će se razvedriti u većem dijelu zemlje. Najprije na zapadu Bosne, već u prijepodnevnim satima, javljaju meteorolozi sa BHMeteo.ba. Dnevna temperatura ići će od jednog do sedmog stepena, a lokalno ona može rasti i do devet stepeni, uglavnom na jugu zemlje. Vjetar slab do umjeren promjenjivog smjera, u Hercegovini i na jugozapadu uglavnom sjeverni ili sjeveroistočni.

U srijedu se prognozira umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima po kotlinama i uz riječne tokove sa maglom ili niskom oblačnosti.

U noći sa srijede na četvrtak (25. januar) izgledno je da može doći do prodora još jedne prolazne fronte sa sjevera koja bi samo djelimično zakačila naše krajeve, odnosno sa sobom bi donijela malo padavina sjeveroistočnim i istočnim dijelovima Bosne. Kiša, a na planinama snijeg. Kasnije u četvrtak tokom dana i u petak (26. januar) zadržalo bi se pretežno sunčano vrijeme.

U noći na subotu (27. januar) moguća još jedna prolazna fronta uz naoblačenje i lokalno malo padavina. Pa bi se razvedrilo tokom subote, a u nedjelju bi bilo sunčano vrijeme. Jutra hladna uz mraz, danju ugodnije temperature.

"Do kraja januara bez većih količina padavina, dominirat će uticaj anticiklone uz povremen uticaj slabih fronti. Drugim riječima, dominacija suhog i djelimično sunčanog vremena uz samo povremena i kratkotrajna naoblačenja koja mogu usloviti malo padavina. Jutra često hladna i mrazna, a dnevne temperature u laganom porastu", dodaju meteorolozi sa BHMeteo.ba.