BiH
4

Nakon izglasavanja nepovjerenja Vladi FBiH danas sjednica Kolegija SDA

FENA
Glavni odbor SDA (Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba)
Glavni odbor SDA (Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba)
U Sarajevu je za danas najavljen sastanak Kolegija Stranke demokratske akcije (SDA) o temi "Nezakonito djelovanje nove parlamentarne većine u pokušajima preuzimanja vlasti i finansijskih resursa u Federaciji".

Ovaj sastanak dolazi nakon izglasavanja nepovjerenja Federalnoj vladi na inicijativu aktuelne parlamentarne većine u utorak u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

"Kolegij SDA će između ostalog izvršiti političku i pravnu procjenu odluke većine u Predstavničkom domu, a posebno zaključke donesene po izglasavanju nepovjerenja Vladi", rekao je agenciji Fena Ismet Osmanović, šef poslaničkog kluba Stranke demokratske akcije (SDA) koja je glasala protiv navedenih odluka.

"Zaključci Predstavničkog doma su pogubni po Federaciju i njen pravni sistem. Ograničavaju, blokiraju rad Vlade i njene ingerencije prenose na Parlament, čime se derogiraju odredbe Ustava i više zakona", izjavio je Osmanović zamoljen da kaže nešto više o današnjoj sjednici Kolegija SDA.

Kolegij će razgovarati i o zasjedanju Doma naroda Parlamenta FBiH, zakazanom za petak, 15. februara, kada je također na dnevnom redu inicijativa za izglasavanje nepovjerenja Vladi.

Jedna od opcija, rekao je Osmanović, o kojoj se razmišlja u SDA je pokretanje pitanja vitalnog nacionalnog interesa ako se parlamentarna većina bude ponašala kao u utorak u Predstavničkom domu. Napomenuo je da u bošnjačkom klubu delegata u Domu naroda "ima dovoljno ruku za takvu odluku".