{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Nakon izbora ponovo otvoriti ustavne promjene"

F
17.6.2008. u 16:25
0
0
"Nakon izbora ponovo otvoriti ustavne promjene"
0
"Nakon izbora ponovo otvoriti ustavne promjene"
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije (EU) Miroslav Lajčak upozorio je danas u Banjoj Luci da je jučer bilo vrijeme za slavlje nakon što je BiH potpisala Sporazum o stabilizaciji i prodruživanju (SAA) BiH s EU, a da već danas treba početi s konkretnim radom da bi se stvorio mehanizam da BiH uđe u proces implementacije tog sporazuma.
Lajčak je, nakon razgovora s premijerom RS-a Miloradom Dodikom, rekao da BiH mora imati jasno definirane stavove i da se prema EU govori uime države BiH.

"Otvara se jedan prostor, ali samo od bh. institucija zavisi u kojoj će mjeri biti spremne da taj prostor iskoriste i to koliko brzo i u kojoj mjeri", upozorio je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU na pres-konferenciji. Istaknuo je da postoji razlog da se očekuje da, osim potpisivanja SAA, budu ispunjena još dva neophodna uvjeta koja stoje pred BiH.

"Moramo biti svjesni da se mora i pred lokalne izbore da sačuva jedna proevropska atmosfera", naglasio je Lajčak.

On je rekao da je s Dodikom postigao saglasnost i da se pitanju ustavnih promjena treba vratiti odmah nakon lokalnih izbora, jer je to veoma važno pitanje.

Ponovio je i da će PIC na narednoj sjednici dati presjek stanja u kojem se nalazi BiH, te da on smatra da su postignuti određeni rezultati u ispunjavanju pet zadataka i postavljena dva uvjeta, ali da još nije postignuto sve kako bi se reklo da OHR može da se zatvori.

Na sastanku je razgovarano i o Srebrenici i radu nekih institucija na nivou BiH.

Premijer RS-a Milorad Dodik je kazao da RS podržava SAA, smatra da je to veliki korak za BiH, kao i da će RS učestvovati u realizaciji uvjeta iz tog dokumenta i onih postavljenih od Vijeća za implementaciju mira.

"Brzina našeg daljeg približavanja EU zavisi od ispunjavanja već poznatih uvjeta", rekao je entitetski premijer i dodao da RS neće oklijevati da uradi svoj dio obaveza, ali "isto tako želi da bude u potpunosti uključena u odlučivanje i donošenje svih mjera koje su potrebne na nivou BiH".

Dodik je još dodao da RS u svemu tome želi i da bude još više uključena nego što je to bio slučaj ranije, jer se evropski put naše zemlje ogleda, naveo je, u stalnom radu i razumijevanju onoga što treba da se uradi.

Ponovio je i da očekuje napredak kada je u pitanju ispunjavanje pet ciljeva koje je pred BiH postavilo Vijeće za implementaciju mira (PIC), te najavio da će Vlada RS-a sutra razmatrati strategiju koja se odnosi na pravosuđe, a drugi bh.organi to će pitanje raspraviti u narednih sedam do deset dana.

"Stoga se i do samog održavanja sjednice PIC-a, krajem mjeseca, može očekivati uspjeh u vezi s tim pitanjem kao i u vezi s Fisklanim vijećem BiH", smatra Dodik napominjući da će se tokom ljeta raditi na realizaciji drugih preostalih ciljeva da bi se ostvario napredak o svim pitanjima do kraja godine.

Dodik je ponovio i stav da o evropskom putu BiH treba da odlučuju domaći političari, a ne OHR, koji bi se trebalo transformirati u ured specijalnog predstavnika EU.

"Vlada RS-a dobro razumije šta znači jedna adresa u BiH za dijalog s Evropom, ali to uvijek ne znači i nove institucije na nivou države, već uključuje niz novih dogovora i spremni smo da na tom pitanju radimo s partnerima iz Federacije BiH", naglasio je entitetski premijer.

Na sastanku u Banjoj Luci razgovarano je i o radu Instituta za traženje nestalih, a Dodik je naveo da odluka Vlade o formiranju tog tijela na nivou RS-a, i pored postojećeg na državnom nivou, nije bila uperena na devalvaciju uloge državnog Instituta za traženje nestalih.

"Nismo osporili rad tog tijela, ali se zna da su predstavnici iz RS-a u tom tijelu nezadovoljni njegovim radom", dodao je Dodik.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak danas je u Banjoj Luci učestvovao s građanima tog grada na debati o evropskoj budućnosti BiH, a razgovarao je i s predsjednikom RS-a Rajkom Kuzmanovićem.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: