Odluka sutra?
15

Nakon isključenja Džihanića iz SDA: Slijedi li smjena sa pozicije ministra finansija?

Piše: E. A.
Nudžeim Džihanić (Foto: Klix.ba)
Nudžeim Džihanić (Foto: Klix.ba)
U Goraždu je za sutra zakazana sjednica Povjereništva KO SDA na kojoj će, kako saznajemo, članovi povjereništva ove stranke razmatrati zaključke Predsjedništva SDA BIH o isključenju iz stranke Nudžeima Džihanića, aktuelnog ministra finansija u Vladi BPK Goražde.

Džihanić je odlukom Predsjedništva SDA BIH isključen iz ove stranke "zbog nanošenja štete ugledu stranke", a Predsjedništvo je zadužilo Kantonalni odbor da pokrene proceduru njegove smjene sa pozicije ministra u Vladi BPK Goražde.

Kantonalni ministar finansija Džihanić je u februaru prošle godine osuđen na uslovnu kaznu zatvora u trajanju od tri mjeseca zbog falsifikovanja diplome Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, po optužnici koju je Tužilaštvo BPK Goražde podiglo u novembru 2016.godine, nakon anonimne prijave. Džihanić je tada priznao krivicu i postigao nagodbu sa tužilaštvom. Nakon presude o uslovnoj kazni krajem februara 2017. godine podnio je ostavku organima stranke u Goraždu, koja je načelno prihvaćena, ali je završila "u proceduri".

U međuvremenu u SDA Goražde, desile su se određene promjene. Odlukom Predsjedništva stranke uvedeno je Povjereništvo KO SDA Goražde, a Mirsad Žuga, aktuelni zamjenik ministra finansija i trezora BIH, izabran je za predsjednika.

Žuga je medijima potvrdio da će na sutrašnjoj sjednici biti razmatrana situacija u vezi Džihanića. SDA bi trebala dati i prijedlog za imenovanje novog ministra pravde, s obzirom da je dosadašnja ministrica Radmila Janković, na vlastiti zahtjev, razriješena sa ove funkcije, nakon što je stekla uslove za odlazak u penziju.